Irland planlægger endnu lavere skatter

Den irske regering, der længe har været kritiseret af andre europæiske lande for sin fordelagtige skattebehandling af multinationale selskaber, giver nu sine kritikere yderligere grund til kritik.

Den irske finansminsiter, Michael Noonan. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET

Således planlægger landet at halvere sin selskabsskat til 6,25 pct. for selskaber i en særlig ny kategori, kaldet "knowledge developmental box".

Det skriver the New York Times.

Den nye skattekategori skal give skatterabat på selskabernes omsætning og royalties, der kommer fra patentrettigheder i specifikke lande.

- Dette sætter Irland i en unik position i forhold til at kunne tilbyde stabilitet på lang sigt i industrier, der planlægger deres forskning- og udviklingsinvesteringer. Initiativet tilføjer en yderligere dimension til vores best-in-class-muligheder i selskabsskattesystemet, siger den irske finansminister, Michael Noonan, til New York Times.

Irland har længe været et populært opholdssted for multinationale selskaber blandt andet på grund af fordelagtige selskabsskatter og de nye skatteregler vil sandsynligvis kunne komme selskaber som Apple, Google, Facebook og Microsoft til gode.

- Dette er komplekst, og multinationale selskaber elsker kompleksitet, fordi det giver dem muligheder for at udvikle strategier for skatteunddragelse. Den sidste ting de ønsker er simplificering, siger finansprofessor ved Trinity College i Dublin James Stewart til New York Times.