Irland klar til at lukke Apple-skattehul

Kritik får den irske regering til at vende på en tallerken - nu er den klar til at sætte proppen i et af de skattehuller, som blandt andet Apple menes at have spundet guld på.

Specielt store amerikanske selskaber har været i søgelyset for at benytte sig af den lempelige irske skattelovgivning til at øge profitten. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK WILSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den irske regering bukker under for års international pres og lover nu, at den vil ændre sin skattelovgivning, så multinationale selskaber ikke mere kan bruge nationen til at undgå at betale skat. Det skriver erhvervsavisen Financial Times.

Irland har nogle særdeles lempelige skatteregler for udenlandske selskaber, som har datterselskaber registreret på øen. Det er en række store selskaber blevet kritiseret for at udnytte. Deriblandt den amerikanske elektronikkæmpe Apple, der ifølge kritikere menes at have styret fri af skat på indtægter på 44 milliarder dollar på den konto.

Men nu lover den irske regering altså, at der kommer nye boller på suppen. Nationens finansminister Michael Noonan sagde torsdag, at han snart vil komme med lovforslag, der skal sikre, at det er slut med skattemanøvrer via Irland.

»Lad min være krystalklar. Irland ønsker at være en del af løsningen på de globale udfordringer inden for skatteudfordringen - og ikke en del af problemet,« sagde han ifølge avisen i en tale i det irske parlament og tilføjede:

»Jeg ønsker, at Irland skal spille fair - som vi altid har gjort - og jeg ønsker, at Irland skal spille for at vinde.«

Kritikken af de irske skatteregler har taget til i styrke de seneste år. Blandt andet de magtfulde amerikanske senatorer John McCain og Carl Levin har været ude med riven efter Irlands skattelovgivning. Det samme har internationale organisationer som OECD. De har blandt andet peget på, at amerikanske kæmpekoncerner som Apple, Google og Starbucks over det seneste årti flittigt har brugt Irland til at minimere deres skattebetaling af indtægter, der ikke kommer fra USA.

På trods af de nye toner fra den irske regering advarer iagttagere om, at man ikke skal lade sig forblænde af den irske finansministers ord. Ifølge Financial Times er der nemlig risiko for, at den irske regering ikke lukker alle hullerne.

For én ting er, at den irske regering ser ud til at ville stoppe accepten af, at udenlandske selskaber betegner sig som »statsløse« og derved slippe billigt ved at placere datterselskaber her. En anden er nemlig, at der ikke er tegn på, at den irske regering vil forhindre, at nationen fortsat bliver brugt som transitland, hvor virksomheder kan kanalisere beløb videre til andre skattely.

Sidstnævnte finte bliver ifølge avisen benævnt som en »double irish«. Den bliver allerede brugt i stor stil i dag, og strammer den irske regering skattereglerne på nogle områder uden også at sætte ind her, så kan effekten ende med at blive begrænset.

Problemet er dog, at Irland ikke er den eneste nation, hvor virksomheder kan kanaliserer beløb videre til andre lande. Skatterådgiver i PWC Joe Tynan siger til Financial Times, at han man næppe skal vente, at den Irske regering pludselig vil vælge at være foregangsland på dette felt og indføre strammere lovgivning end andre lande.

Så at der er nye toner fra den irske regering er ikke ensbetydende med at de internationale skatteudfordringer er løst. Men det kan være et skridt på vejen.