IP er bare snak i småbidder

Læs mere
Fold sammen
Det vigtigste er sådan set, at ingen mærker eller hører spor til ændringen. Telefonsamtalen bliver blot flyttet fra de normale telefonledninger til datanettet.

Når man taler, hakkes samtalen op i småstykker (kaldet »pakker« med bits og bytes), som suser via datanettet til modtagerens telefon, hvor de samles igen - i rigtig rækkefølge. Det samme sker, når man sender en e-postbesked.

Bredbåndsforbindelser er hurtig adgang til især Internet og kendes som ADSL. I dag er hastigheder på to megabit (to millioner bit) i sekundet standard mod et »gammeldags« modems 56.000 bit, men hvert år ventes hastigheden fordoblet på »motorvejen«.

Datanettet (altså bredbåndsforbindelsen) kan reservere særlig plads til tale. Hver talekanal fylder typisk 64 kilobit. En standard-ADSL-forbindelse på to megabit giver altså mulighed for 30 samtidige samtaler.

Men talen kan komprimeres, så den fylder mindre - helt ned til otte kilobit er forsvarligt, men så begynder kvaliteten også at være hørbart lavere. De fleste vil nøjes med at »fladtrykke« talen til 22-25 kilobit. Så kan 80 tale samtidig på ADSL-linien, men så er datanettet også fyldt helt op. En tommelfingerregel er derfor at regne med 20-30 samtaler ud over den normale datatrafik.

Almindelige telefonapparater kan - med udskiftning af lidt central teknik i det eksisterende telefonanlæg - sagtens ringe via datanettet. Men skifter man til en rigtig IP-telefon, kan man ikke alene tage telefonen hvor som helst, man kan også koble den sammen med f.eks. e-postprogrammet Microsoft Outlook, så talebeskeder fra telefonsvareren ankommer som lydfiler i indbakken.Thomas Breinstrup