IØ-fonden er storkunde hos Poldanor

Det er ikke alle informationer om IØ-fondens engagement i det store Poldanor-projekt, som fonden skilter med. IØ-fonden er således fortsat storaktionær i den største aftager af svin fra projektet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For at vise en ny kontant praksis i forholdet til brugen af vækstfremmere i svinefoder udsendte IØ-fonden onsdag en pressemeddelelse. Af den fremgår, at vækstfremmere ikke længere er inden for »IØ-fondens rammer« og, at den offentlige IØ-fond har været ude af det store polske svinefarmsprojekt - Poldanor - siden 2003. Og den adm. direktør i fonden, Sven Riskær, peger også på netop dette i en samtale med Berlingske Business.

»Siden 2003 har vi ikke haft nogen kontakt med virksomheden andet end venlig snak om, hvordan tingene går. Og det her (brugen af vækstfremmere i svinefoder red.) har ikke været et fokusproblem. Det er klart, at problemerne bliver man først opmærksom på, når de opstår,« siger Sven Riskær.

Hvad Sven Riskær ikke siger, og hvad heller ikke fremgår af fondens pressemeddelelse er, at IØ-fonden fortsat er i meget tæt kontakt med projektet.

IØ-fonden er således den næststørste aktionær med over tyve procent af aktierne i slagteriet Prime Food, der ifølge Poldanors regnskab fra 2004 er den største aftager af svin. Mere end 75 procent af produktionen bliver købt af Prime Food, hvis største aktionær er selskabet Polen Invest, der står bag Poldanor.

Hvordan kan det være, at I kun har haft en venlig snak, når I er den næststørste aktionær i den største aftager af Poldanors kød?

»Det kan du have ret i. Men du skal huske på, at der også er veterinærmyndigheder i Polen. Allerede inden Polen blev medlem af EU søgte Prime Food og blev godkendt som eksportør til EU. Hertil kommer, at modtagerne af Prime Foods produkter selv har en omfattende kvalitetskontrol. Vi har overhovedet ikke været i tvivl om, at her var ikke et problem,« siger Sven Riskær.

I fortæller i Jeres pressemeddelelse, at I ikke længere har et samarbejde med Poldanor. At I er helt ude af det?

»Jamen, vi er også helt ud af svinefarmen, og det er der, hvor vækstfremmerne bruges.«

Men efterfølgende skal kødprodukterne fra Poldanor til slagteriet, så det er vel meget vigtigt, at også slagteriet er opmærksom?

»Det er helt rigtigt, og det har slagteriet vel også hele tiden været. Og det er vi også nu. Vi havde slet ikke forestillet os, at der var det problem.«

Når I nu afskriver samarbejdet med Poldanor i pressemeddelelsen, burde I så ikke fortælle, at I fortsat ejer slagteriet Prime Food sammen med selskabet bag Poldanor?

»Vi har aldrig lagt skjul, at vi er medejer af Prime Food. Det fremgår af vores årsrapporter og hjemmeside. Men for fuldstændighedens skyld burde vi nok have gjort det. Men der er mange andre ting, vi også kunne gå ud med, da debatten har stået på længe.« www.primefood.com.pl