Investorer tøvende over for nye Carlsbergaktier

Carlsberg øger kapitalen ved at udbyde aktier for 3,4 mia. kr. til favørkurs. Investorer som ATP og LD tøver med at købe.

Samtidig med, at Carlsberg nu udbyder 15 mio. nye aktier til kurs 225 for at få en kapitalindsprøjtning på 3,4 mia. kr., klapper de store pengetanke ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond(LD) i første omgang hesten.

ATP har endnu ikke taget stilling til, om de vil deltage i aktietegningen. Carlsbergs aktieemission, hvor detaljerne blev offentliggjort i går, blev bebudet i forbindelse med Carlsbergs køb af Orklas andel i bryggeriselskabet.

Aktiechef i ATP, Niels Erik Pedersen, lægger imidlertid ikke skjul på, at Carlsberg med en gæld på 27 mia. kr. er finansielt presset. Carlsberg A/S havde sidste år et overskud før skat, renter og afskrivninger på godt seks mia. kr. ud af en omsætning på 47 mia. kr.

»Sammenlignet med andre bryggeriselskaber har Carlsberg en meget betydelig gæld i forhold til indtjeningen,« siger Niels Erik Petersen fra ATP.

Men aktieanalytiker Ulla Mouritzen fra Jyske Bank er ikke bekymret over Carlsbergs gæld.

»Gælden er ikke kritisk for Carlsberg. Det truer ikke bryggeriselskabet. Kapitaludvidelsen er jo første skridt til at få nedbragt den gæld, selskabet har,« understreger hun.

Hun ser det som et positivt tegn, at Carlsberg fokuserer på bryggeridriften og har meddelt, at de vil sælge ejendomme fra.

Carlsberg har netop købt Orkla ud af bryggeriselskabet Carlsberg Breweriess for 15 mia. kr. Carlsbergfondet har stadig over halvdelen af aktierne i Carlsberg A/S. Men Carlsbergfondet har forstærket sit greb om Carlsberg, og det kan hæmme bryggeriets vækst- og ekspansionsmuligheder, mener Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Her er der frygt for, at Carlsberg på grund af sin ejerstruktur og kapitalmangel kan blive kørt agterud i den internationale bryggeriverden.

»Der vil hele tiden komme guldklumper forbi, som man skal købe. Men det det kan blive svært,« siger adm. direktør Flemming Skov Jensen fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Carlsbergs opkøb af Holsten for godt tre mia. kr. bliver det sidste af den kaliber, mener aktieanalytiker Ulla Mouritzen fra Jyske Bank.

»Carlsberg har ikke penge til store opkøb. Og det skal de heller ikke. De skal fokusere på mindre opkøb i Asien, specielt Kina. Og det kan Carlsberg,« mener Ulla Mouritzen.

De nye aktier kan tegnes i perioden fra den 2. april til den 20. april.