Investorer har påny tillid til Novo-aktien

Aktier: Novo Nordisk, Danske Bank og A.P. Møller var blandt de aktier, der sørgede for, at KFX-indekset lukkede noget højere i et uensartet Europa. Hos sidepapirerne faldt Københavns Lufthavne på sit kvartalsresultat, mens transportvirksomheden DSV steg på nyt joint venture med TNT Logistics. I-data fik nye kurssmæk og nåede rekordlav kurs.

Læs mere
Fold sammen
Af

Kristjan

Jørgensen

Det danske aktiemarked målt på det toneangivende KFX-indeks stod torsdag for en af de højeste kursstigninger i Europa anført af medicinalaktien Novo Nordisk (+6.7 pct.), Danske Bank (+2.1 pct.) og A.P. Møller-aktierne D/S Svendborg (+2.8 pct.) og D/S 1912 (+2.7 pct.).

Novo steg dermed for tredje dag i træk, og ser dermed ud til at genvinde en del af den tillid som selskabet tabte, efter den noget overraskende nedjustering d. 10. aptil i år. Tirsdag forklarede selskabet baggrunden for nedjusteringen, hvilket igen har fået investorerne ind i aktien igen.

Med op gik det også A.P. Møller-aktierne. Europas største olieproducent, hollandske Shell Group, hjalp aktierne op ved at overraske positivt i sit kvartalsregnskab. Endnu vigtigere var det dog at nye rapporter, ifølge Bloomberg News, viser at fragtraterne stiger markant som følge af skrotning af ældre olietankere.

Navision var fortsat i fokus efter der er kommet nye spekulationer om, at andre selskaber vil tilbyde på selskabets aktiviteter, hvis ikke der kan nås til enighed med IT-giganten Microsoft. Blandt mulige bydere nævnes af IT-analysefirmaet IDC - tyske SAP, amerikanske PeopleSoft og Oracle. Aktien lukkede dog uændret.

Blandt kurstaberne lå TDC (-2.4 pct.), der faldt til det laveste niveau siden starten af 1998. TDC lå i plus fra morgenstunden, efter stigninger på Nasdaq-børsen i USA onsdag aften, men sluttede dagen i minus efter finanshusene Goldman Sachs og Morgan Stanley Dean Witter valgte at nedjustere nogle af Europas største teleoperatører - Deutsche Telekom og France Telecom.

Blandt sidepapirerne endte den tidligere KFX-aktie - Københavns Lufthavne (-1,6 pct.), også i minus, efter selskabet aflagde regnskab for 1. kvartal. Københavns Lufthavne fremviste et overskud før skat på 46,5 mio. kr. mod 93,8 mio. kr. i samme kvartal året før. Resultatet lå i den øvre ende af selskabet forventninger, hvilket fik lufthavnen til at fastholde forventningerne til hele året.

Et andet sidepapir - transportvirksomheden DSV - steg til gengæld efter at have indgået et joint venture med hollandske TNT Logistics om DFDS Transport Logistics (DTL). Aftalen, der indebærer at TNT overtager 50 pct. af aktierne i DTL for 271 mio. kr., giver DSV en ekstraordinær gevinst på 80 mio. kr. efter skat.

Det nye selskab, der får navnet TNT DFDS Transport Logistics får 700 ansatte, som vil kunne tilbyde logistikløsninger fra 40 logistikcentre i de nordiske lande.

DSV venter meget af samarbejdet, der udover tilførsel af TNTs logistiske kompetencer vil give DSV mulighed for at få andele i globale kontrakter. DSV forventer at det nye joint venture også vil medføre øget omsætning i DFDS Transports øvrige forretningsområder. Nyheden fik DSV-aktien til at stige 5,1 pct. til kurs 248.

I vækstindekset KVX var der nye øretæver til den danske it-aktie - I-data. Ifølge dagbladet Børsen har selskabet opgivet at udbetale løn til sine 600 ansatte, hvilket kan betyde en snarlig konkurs. Nyheden fik investorer til at handle I-datas aktie ned i på en daler kort efter åbningen på børsen. Aktien blev dog i løbet af dagen handlet op og lukkede i kurs 5.

I foråret 2000 lå I-datas aktie i kurs 1.075 svarende til en markedsværdi på 7,6 mia. kr. I dag er I-data 35 mio. kr. værd.kjn@berlingske.dk