Intet øl-forbud ved VM i Qatar - men det kan komme

Siden det blev besluttet, at fodbold-VM i 2022 skal afholdes i Qatar, har der været flere spørgsmål end svar. Ét af dem er om det islamiske land kommer til at sælge øl under slutrunden.

Foto: CHRISTOF STACHE

Måske bliver det tilladt som tilskuer at drikke øl under fodbold VM i Qatar om seks år. Der er i hvert fald ikke noget forbud mod det endnu, skriver Bloomberg.

Spekulationerne har ellers været mange, fordi ørkenstaten ved Den Persiske Bugt har forbud mod alkohol. Det skyldes, at landets lovgivning bygger på Sharia Lov, og at det ifølge Koranen ikke er tilladt for muslimer at drikke alkohol. Men ifølge FIFAs generalsekretær, Fatma Samoura, kan det blive anderledes når VM afholdes.

»Vi kommer til at nå til et stadie, hvor vi diskuterer ikke bare alkohol, men også mad. Vi respekterer de skikke og den kultur, der er i landet,« siger Samoura ifølge Bloomberg.

Til en lokal avis har Hassan Al Thawadi, der står i spidsen for Qatars forberedelser frem mod VM i 2022, tidligere fortalt, at han personligt foretrækker et alkoholforbud, men at det ikke er den officielle holdning. Foruden at fadøl og fodbold for mange er tæt forbundet, kan det desuden blive et problem, at den amerikanske øl-gigant Budweiser er én af FIFAs hovedsponsorere.

Selvom det ikke er tilladt for lokale at drikke alkohol i Qatar, bliver vin, øl og alkohol solgt på visse hoteller i landet. Det er dog kun udenlandske statsborgere, der har en særlig tilladelse, der kan købe de berusende - og i Qatar; sjældne - dråber.

Spørgsmålet om fadøl er blot det seneste i en lang række siden FIFA for snart seks år siden gav værtskabet til landet i Mellemøsten. Tidligere har arbejdsforholdene for Qatars gæstearbejdere, der bl.a. bygger de store stadions, der skal kunne rumme et Verdensmesterskab, været stærkt kritiseret. Ikke alene er gæstearbejderne blevet kummerligt behandlet, lyder kritikken, det har også i mange tilfælde været med livet som indsats.

På sportsligt plan, har utilfredse røster gjort opmærksom på, at temperaturen i Qatar ofte er ganske høj. Derfor har man været nødt til at flytte turneringen, der normalt spilles i juni og juli hvert fjerde år, til november og december.

Ydermere har FBI og de schweiziske myndigheder - FIFA, der afholder VM, har hjemme i Schweiz -  offentlig åbnet en efterforskning af den proces, der gik forude for FIFA i 2010 tildelte VM i til Qatar (2022) og Rusland (2018). Det er anklager om korruption og bestikkelse, der i sidste ende kan få komme til at flå mesterskaberne ud af Qatar og Rusland. Hvem de ri så fald bliver tildelt de store arrangementer vides ikke.

Det er i øvrigt ikke første gang, at VM og øl kolliderer. Inden VM i Brasilien, der blev afholdt i 2014, krævede FIFA, at Brasilien ændrede sin lovgivning, så det blev muligt at købe øl på stadion.