Interview: Et spark til optimismen

»Vækst med Vilje« kalder økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) regeringens konkurrenceevnepakke, som han fremlagde i går: 32 punkter til styrkelse af Danmarks konkurrenceevne og en samlet ekstraudgift for staten på en halv mia. kr.

Til gengæld vurderer Bendt Bendtsen, at erhvervslivet med de forbedrede forhold kan opnå besparelser til cirka 1,3 mia. kr.

»De 1,3 mia. kr. er et forsigtigt skøn. Vi er nødt til at indregne de penge, som de private virksomheder sparer ude i virksomhederne. Det er derfor, vi sætter tallet deroppe. Pakken kommer til at koste staten cirka 500 mio. kr. Men der er ingen tvivl om, at på besparelsessiden i virksomhederne er det tal meget større.«

Hvordan vil pakkens samlede effekt på beskæftigelsen være?

Jeg kan ikke komme med et konkret tal. Det er utroligt svært at gå ned og regne på, hvad det her vil komme til at betyde. Men bare det, at vi på iværksætterområdet giver folk bedre mulighed for at starte egen virksomhed, betyder, at der genereres mange arbejdspladser. Der er mange nye biotekselskaber, der sidder og har underskud de første mange år, hvad kan det betyde for beskæftigelsen? Når vi har valgt ikke at sætte medarbejdere på det her, er det fordi, det er næsten hamrende umuligt at sige, hvad det betyder. Men det bliver nemmere at drive virksomhed, nemmere at starte virksomhed, og vi forbedrer det grobed, hvor virksomhederne skal skabe arbejdspladserne.

Hvordan vil I måle, om pakken bliver en succes?

»Det kan vi jo blandt andet ved at lave nogle analyser, der viser, hvor vi ligger i konkurrenceevne og så have en målsætning om at forbedre os. Så er det klart, at vi naturligvis er afhængige af internationale konjunkturer og økonomi, sådan må livet være. Men det her skulle meget gerne betyde, at vi får mange flere iværksættere.«

Hvor lang tid går der, før man kan måle effekten?

»Jeg håber ikke, der går ret længe. For det her er et spark til optimismen.«

Det her er det første skridt, hvad er det næste?

»Det er netop en erhvervsstrategi, en iværksætterhandlingsplan, og så kommer jeg med en vækststrategi lidt senere.«