Internet-program skal forstå tale

Opera vil indbygge IBMs stemmegenkendelse, så man kan tale sig rundt på internet.

Det norske Opera Software går sammen med IBM om at videreudvikle sit internet-program, så man kan tale sig rundt på nettet.

Opera vil indbygge IBMs ViaVoice-teknologi i sit internet-program af samme navn, så man kan navigere rundt på internet, bede om oplysninger og udfylde formularer ved talens hjælp.

»Talen er den mest naturlige og effektive måde at kommunikere på. I de kommende år vil tale gøre det langt lettere for os at interagere med teknologien,« siger Christen Krogh, vicepræsident for Oslo-virksomhedens udviklingsafdeling. Han vil ikke sætte en dato på, hvornår den første udgave af Opera med tale foreligger.

Computeren lærer at genkende brugerens stemme, udtale og betoning ved, at man læser en liste med ord op gennem en mikrofon. Det vil også hjælpe handicappede, som ellers kan have svært ved at bruge internet. Endnu findes talegenkendelsen kun som en prototype, hvor man - som på en walkie-talkie - skal vente på et klarsignal fra computeren, før man taler.

Opera vil kunne forstå enkle kommandoer som »hent en pizza« eller »hent nyheder« - dog kun på engelsk og i første omgang til styresystemet Windows. Senere vil der dog komme udgaver til andre styresystemer, herunder Linux og mobiltelefonernes Symbian.

Microsoft Internet Explorer er det ubestridt mest anvendte internet-program i verden, men Opera vinder markedsandele i det små på grund af den langt mindre størrelse, der gør programmet mindre hukommelseskrævende, en lang række ekstra funktioner indbygget i programmet (f.eks. til billedvisning som lysbilledshow) og ikke mindst markedet for mobiltelefoner. Her har Opera udviklet en måde at »klemme« normale netsider ned på de små skærme, uden at man mister overblikket.