Internationalt jagerprojekt mangler turbo

Danmark har investeret en lille milliard kroner i det nye jagerfly Joint Strike Fighter. Men ordrer til danske virksomheder lader vente på sig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Baggrund

Da erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) var i USA i januar, var det egentlig meningen, at han skulle have prøvet Vestens nye kampfly, Joint Strike Fighter, i en flysimulator hos Lockheed Martin.

Men det blev ikke til noget, for et møde med Lockheed Martins øverste direktørkreds var meget vigtigere.

»Jeg havde ellers glædet mig til at prøve, men der var ting, som jeg var nødt til at få snakket med direktørerne om. Flysimulatoren må jeg prøve en anden gang,« siger Bendt Bendtsen.

Så mens andre medlemmer af den danske delegation satte sig til rette i simulatorens pilotsæde og øvede sig i at holde kampflyet på vingerne, gik departementschef og minister i clinch med Lockheed Martins direktører.

»De forsikrede mig om, at der var flere interessante danske virksomheder. Nu mangler vi bare at se nogle aftaler. For det har der ærligt talt været for få af ind til videre,« siger Bendt Bendtsen.

Budskabet blev gentaget i går, da Bendt Bendtsen havde sat Lockheed Martin topchefen Robert Trice i stævne i sit ministerium på Slotsholmen i København.

På mødet understregede ministeren, at danske virkomheder har klare forventninger om at blive underleverandører til det nye kampfly.

Kommer de rigtige ordrer, vil det resultere i masser af high-tech arbejdspladser til en kreds af danske virksomheder.

Og det vil give et teknologispring fremad for det danske forsknings- og udviklingsmiljø, mener ministeren. Ind til videre har den danske deltagelse i projektet kastet et meget begrænset antal ordrer til danske virksomheder af sig.

Danmark har i alt bidraget med 892 mio. kr. til projektet. 170 mio. kr. kommer fra virksomhederne Terma, Systematic Software Engineering, Mærsk Data Defence og A. P. Møller-Mærsk.

16 virksomheder er medlemmer af et såkaldt JSF Team, der arbejder på at komme i amerikanernes kridthus. Potentialet er ordrer i omegnen af en milliard, hvis ellers amerikanerne vil lade de danske selskaber være med.

Danske virksomheder har gentagne gange kritiseret, at de amerikanske hovedleverandører af Joint Strike Fighter ikke gør nok for at inddrage dansk industri i samarbejdet om jagerflyet.

Mens enkelte danske firmaer er på kanten af at miste tålmodigheden med Lockheed Martin, begyndte det at gå den rigtige retning i fredags. Her stod det klart, at Terma vil lande en ordre på 50 mio. kr. på udvikling af såkaldte »gun pods«, som er holdere til flyenes maskinkanoner.

Lockheed Martin forhandler i øjeblikket med blandt andre E. Falck Schmidt, Systematic Software Engineering og Maersk Data Defence om specifikke ordrer.

Men uanset forhandlinger og potentiale, så har Lockheed Martin ifølge erhvervsminister Bendt Bendtsen været for langsom med at indgå kontrakter med danskerne.

Efter mødet med Robert Trice i går, er Bendt Bendtsen dog optimist.

»Jeg har fået bekræftet, at Lockheed Martin er opsat på at benytte danske virksomheder. Lockheed Martin kan i hvert tilfælde ikke være i tvivl om, at Danmark har et stærkt ønske om at tage aktiv del i projektet,« siger han.