Internationale firmaer betaler småpenge i britisk skat

Briterne har erkendt, at en af verdens mest åbne økonomier også er åben for avanceret skattetænkning.

A Union Jack flags flies opposite Big Ben and the Houses of Parliament in central London April 2, 2015. REUTERS/Stefan Wermuth Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN WERMUTH

LONDON: De britiske værter har fået at vide, at et besøg på en pub og en omgang fish’n chips har høj prioritet under den kinesiske præsident Xi Jinpings første statsbesøg i Storbritannien i denne uge.

Tirsdag aften var den kinesiske præsident til middag som æresgæst under dronningens banket i Buckingham Palace, men der er ingen oplysninger om, at pizza er på menuen under besøget. Her ville Xi ellers have kunnet besigtige de kinesiske besiddelser efter et kinesisk opkøb restaurantkæden Pizza Express.

At det er »kinesiske« pizzaer, er der nu ekstra fokus på i forbindelse med Xis besøg, men briterne er ved at være vant til, at det mere er reglen end undtagelsen, at deres indkøb foregår i internationalt ejede kæder og multinationale selskaber. Premierminister David Cameron og ikke mindst finansminister George Osborne har erklæret, at de ønsker Storbritannien som en global førende åben økonomi for internationale investeringer. Det har virket.

Pengene strømmer ind fra hele verden, der bliver ikke stillet alt for mange spørgsmål, og mange multinationale selskaber og rigmænd ser Storbritannien som et brohoved til det europæiske marked.

Udviklingen har været en afgørende motor for det britiske økonomiske opsving, men samtidig dukker der flere og flere historier op om, at de udenlandske ejere har et overbærende syn på det britiske skattesystem, og at mange af deres firmaer ikke bidrager til samfundsøkonomien. Forleden skabte det stor debat og overskrifter i britiske medier, at Facebook i 2014 betalte omkring 45.000 kroner i selskabsskat. BBC og andre medier har gjort opmærksom på, at beløbet ligger omkring 10.000 kroner under den årlige skattebetaling for en gennemsnitlig britisk lønmodtager.

Samtidig har Facebook sikret et langtidslejemål i Londons centrum for at etablere et nyt stort hovedkvarter, der bliver set som et tydeligt signal om, at Storbritannien er et helt centralt forretningsområde for internetgiganten. Det gjorde ikke sagen meget bedre, at Facebooks 362 britiske ansatte havde modtaget bonusser i form af aktier til en samlet værdi af mere end 350 millioner kroner.

»Vi følger den britiske skattelovgivning, som vi faktisk gør det i alle lande, hvor vi har aktiviteter og kontorer. Vi fortsætter med at udbygge vores forretningsaktiviteter i Storbritannien,« lød det til BBC fra en talsperson for Facebook, der gjorde opmærksom på, at firmaets ansatte betaler britisk skat af deres bonus.

Udtalelsen kom tæt på sagens kerne, der i højere og højere grad provokerer briterne og er blevet et problem for den britiske regering. Fornemmelsen er, at de internationale investorer stort set kan sætte deres skattebetaling, som de lyster. Kaffekæden Starbucks har ekspanderet voldsomt i Storbritannien i en årrække og vred en finger rundt i såret, da kædens ledelse efter voldsom kritik af minimale skattebetalinger gennem 14 år trods en stor milliardomsætning i 2013 indvilligede i at betale et ekstra millionbeløb men samtidig understregede, at det ville være »frivilligt« og »over hvad der for øjeblikket er lovpligtigt«.

Ifølge The Times bogførte Starbucks sidste år for første gang nogensinde, at kæden havde givet overskud i Storbritannien, og havde betalt lidt under 2,5 millioner kroner i skat af fortjenesten på omkring 11 millioner.

»Firmaets gode resultat er et resultat af en ny strategi, der har fokuseret på at skabe et tættere forhold til vore ansatte, at give et bedre tilbud til vore kunder og en forbedring af vores model,« blev den britiske Starbuck-chef, Mark Fox, citeret for at sige til avisen.

Skattebetalingen kom efter, at Cameron offentligt havde kritiseret kaffekæden for forretningsmodellen, hvor et Starbucks-hovedkvarter i Holland modtager store indbetalinger for patentrettigheder og andet, mens firmaet her har forhandlet sig til en lempelig skatteordning. Mange andre firmaer benytter sig ifølge de britiske myndigheder af tilsvarende ordninger, der bliver kaldt »Double Irish«, i lande som Holland, Luxembourg og Irland. Wall Street Journal har beskrevet en yderligere skattemodel for kaffekæden, der i 2014 via et skuffeselskab angiveligt betød, at Starbucks skattebetaling i Holland var på omkring 20 millioner kroner ud af et overskud på mere end tre milliarder kroner.

Den nye taxa-himmelstormer Uber, bliver af sine britiske konkurrenter kritiseret for at kunne dumpe priserne ved at »overføre« indtægter til firmaets afdeling i Holland. Ifølge britisk presse betalte Uber sidste år lidt over 200.000 kroner i britisk skat af et overskud på lige under ni millioner kroner. En talsmand for Uber understregede over for The Guardian, at firmaet har betalt »hver en penny i skat«, som det var forpligtiget til, og at Uber desuden er en »betydelig netto-bidrager« til den britiske økonomi i form af fortjenesten for de lokale chauffører.

Alt tyder på, at problemet kun vil vokse for briterne med de voksende internationale investeringer og opkøb af forretningskæder. Samtidig har Storbritannien de seneste år oplevet en eksplosion i internet-handel, der har udkonkurreret en betragtelig del af den traditionelle detailhandel i landets hovedgader. Det gør det endnu sværere for den britiske befolkning at sluge de kreative skattemanøvrer fra internetkæmper som Apple, Facebook, Google, Microsoft og Amazon.

En ledende medarbejder fra »Tax Justice Network« erklærede i en artikel i Financial Times om situationen, at Facebooks skattebetaling sidste år viser, hvor vigtigt det er, at fortjeneste er skattepligtig, hvor værdierne bliver skabt.

»Det er simpelthen ikke troværdigt, at Facebook ikke kan give overskud i et af dets mere udviklede og aktive markeder som Storbritannien,« sagde Alex Cobham.

Den britiske regering har modsat sig forslag om en »fælles« international skattebetaling fra de multinationale selskaber, der så skal fordeles mellem landene. I stedet har finansminister Osborne introduceret et system, af andre døbt »Google-Skat«, hvor de britiske myndigheder vil pålægge en skat på 25 procent på »omdirigerede overskud« fra firmaer, som blandt andet gennemfører handler med afdelinger i andre lande, der »mangler økonomisk substans«.

Hvor hårdt det vil og kan ramme de pågældende firmaer, er der fortsat tvivl om blandt skatteeksperterne. Premierminister Cameron får i disse dage at mærke, at det er svært at opnå fordelene ved en åben økonomi uden at sluge ulemperne. Alt er lagt tilrette for at behage den kinesiske præsiden Xi under statsbesøget og håbet er kinesiske investeringer på omkring 1.000 milliarder kroner i det kommende tiår. Men samtidig er der kommet en meddelelse om britiske lokalområder vil blive hårdt ramt af flere end 1.000 forestående fyringer i den britiske stålindustri. Hovedårsagen bliver angivet som prisdumpning fra kinesiske stålvalseværker.