International succes lover godt for vækstbørsen First North

Optur. Flere virksomheder og større omsætning. De internationale vækstbørser oplever i øjeblikket stor fremgang over hele linien. Analytiker mener, at det lover godt for First North.

Interessen for at investere i små og mellemstore vækstvirksomheder har aldrig været større. Det er konklusionen i en ny international analyse, og det er godt nyt for den danske minibørs, First North.

De internationale vækstbørser, med amerikanske NASDAQ og engelske AIM som de største, viser fremgang på flere fronter. Det fremgår af en analyse, som revisionsfirmaet Grant Thornton har foretaget af i alt 33 børsmarkeder for mindre vækstorienterede selskaber.

- Analysen viser, at der er en underliggende tendens til, at interessen for at investere i små og mellemstore vækstvirksomheder er stigende, forklarer Jan Hetland Møller, der er partner i Grant Thornton.

Ikke blot har de fleste af de største vækstbørser haft en stigning i antal virksomheder. Den totale markedsværdi for virksomhederne på børserne er også steget ganske betragteligt. Hos AIM i London er markedsværdien det seneste år steget 73 procent og japanske Mothers Market steg 278 procent i 2004 og 43 procent i 2005.

Udviklingen på de internationale vækstbørser tegner godt for First North, lyder det fra analytikeren. Succesen vil nemlig forplante sig til det danske marked og skabe større tillid til de alternative børser.

- Det er blevet kendt som et godt alternativ til de etablerede børser, og den udvikling kan vi jo også se herhjemme, hvor det går rigtig godt. Seneste eksempel på det er Zepto Computers, siger Jan Hetland Møller og henviser til, at Zepto Computers i går måtte melde udsolgt af de i alt 937.000 eksisterende og nye aktier til en værdi 30 millioner kroner. Salget varede blot to dage.

Succesen rygtesFirst North selv opfatter også de gode internationale takter som godt nyt for den danske minibørs.

- Det er en fordel, at det går godt i udlandet. Det rygtes og så sætter folk ikke længere spørgsmålstegn ved First Norths berettigelse, forklarer direktør, Carsten Borring.

First North, der drives af den svenske Stockholmsbørsen og den danske Københavns Fondsbørs, har blot eksisteret i et år, men sammenlagt er der hele 67 selskaber i folden. Et antal der gør First North til den anden største vækstbørs i Europa.

Carsten Borring tilskriver succesen, at der har manglet en markedsplads, hvor de private investorer har kunnet komme til.

- Jeg tror på, at vi har fundet et hul. Det er simpelt, man skal kun tænke på, om man tror på selskabets forretningsplan, og netop det giver mulighed for private investeringer, siger han.

En opgørelse, som revisionsfirmaet Ernst & Young har foretaget blandt 150 danske virksomheder, viser desuden, at 18 procent af dem overvejer en fremtid på First North.