Interessant kampflysrapport fra DIMS

Dansk Institut for Militære Studier (DIMS) fremlagde mandag t en rapport om Danmarks behov for kampfly, hvori det anbefales, at beslutningen om flytype og antal skal bygge på Danmarks forsvarspolitiske strategi. Jeg er glad for, at rapporten er kommet. Radikale Venstre har selv bedt om den, og den er et godt grundlag for den videre diskussion.

Jeg er fuldstændig enig med Dansk Institut for Militære Studier i, at vi skal starte med at diskutere, hvad vi vil med det danske forsvar i fremtiden. Beslutningen om flytype og antal skal bygge på vores forsvarspolitiske strategi ikke omvendt. Derfor forventer jeg, at vi i den kommende tid tager en bred diskussion i Folketinget.

Der er rigtigt gode argumenter i rapporten for at udskyde beslutningen om investering i kampfly til næste forsvarsforlig 2015-2019. Lige nu er vi en situation, hvor vi ikke kender priserne på de tre kandidatfly.

Samtidig ved vi endnu ikke med sikkerhed, hvilke fly vores samarbejdspartnere vil vælge. Hvis vi træffer beslutningen nu, kan vi ende i en situation, hvor vi for det første kommer til at betale en alt for høj pris for flyene.

For det andet kan vi risikere, at vores samarbejdspartnere vælger andre flytyper. Og det kan betyde, at vi ikke kan bruge flyene i de internationale missioner, som vi måtte ønske.