Innovation til hele Syddanmark

Modstand. Innovationsfabrikken Syddanmark mærker modstand fra flere klynger men velvilje fra stadig flere erhvervsråd- og kontorer. Nyt fødevareprojekt på vej.

Innovationsfabrikken Syddanmark, der skaffer midler til innovation til klynger af mindre virksomheder, kæmper fortsat for at komme op i omdrejninger.

Foreningen blev stiftet af en række syd- og sønderjyske erhvervsråd i februar 2005, og det er fortsat erhvervskontorer i Trekantområdet og store dele af Sønderjylland, som bærer samarbejdet. Innovationsfabrikken har - bortset fra den rustfri stålklynge i Kolding-området og det maritime netværk flagskibet.dk med base i Haderslev - haft svært ved at trænge igennem til syddanske klynger.

- Det er historien om, at man skal have nogle succeser for at få flere med, og de tager nogle år at opnå, siger formanden, udviklingschef Peter Engel-Andresen, UdviklingsCenter Haderslev (UCH).

Skeptiske klyngerInnovationsfabrikken har fra begyndelsen samarbejdet med det anerkendte britiske udviklings- og teknologiinstitut Pera, der har stor ekspertise i at hente midler i EU's programmer inden for teknologisk udvikling, især EU's 7. rammeprogram. Flere klynger opfatter imidlertid Pera som en slags konkurrent.

- Klyngerne har taget en dyb indånding og satser hovedsageligt på det syddanske vækstforum. Det barokke er, at AluCluster for nylig har indgået sin egen aftale med Pera, efter at klyngen tidligere har været skeptisk over for netop Pera, der ikke kan gøre noget uden at have regionale vidensinstitutioner med, siger Peter Engel-Andreasen.

Senest er Tønder Erhvervsforum blevet medlem af netværket, og Innovationsfabrikken mærker positive signaler fra Fredericia og Esbjerg.

Foruden samarbejdet med Pera indgik Innovationsfabrikken i fjor aftale med Teknologisk Institut om at tilbyde teknologisk partnerskab til stærkt reduceret pris til syddanske smv-virksomheder. Endnu har dog kun få benyttet sig af tilbuddet om billig adgang til et globalt netværk af over 125 vidensinstitutioner.

Innovationsklynger på vejDerimod er der ved at komme skred i et projekt med innovation i fremstillingsvirksomheder, som skal drives fra Erhvervenes Hus i Rødding med flagskibet.dk's koordinator Erik Eskesen som projektleder.

- Hvis hovedparten af de syddanske fremstillingsvirksomheder ikke skal udflage, kræver det, at de udvikler sig og får tilført mere innovation, siger Peter Engel-Andreasen.

Projektleder Erik Eskesen oplyser, at fire-fem klynger med hver seks geografisk grupperede virksomheder, vil blive sammensat i løbet af foråret.

De vil efter sommerferien gennemgå innovationsprocesser, så de er rustet til at indgå i netværk og projekter finansieret af regionale, nationale eller EU-midler.

Allerede i slutningen af maj forventer Erik Eskesen dog på vegne af en række mindre fødevarevirksomheder at indsende en ansøgning til Artikel 33-ordningen, der er en del af regeringens landdistriktprogram med en samlet støtte på 6,2 mia. kr. i årene 2007-2013. Projektet fokuserer på opbygning af innovationskompetence i fødevaresektoren, og målet er at få 30 mindre virksomheder med.

- I Kolding har de gang i fødevareklynger for de lidt større virksomheder, og så tager vi os af de mindre, siger Erik Eskesen.