Ingeniører er ikke kedelige

Alene i år søgte 17 procent færre ind på ingeniøruddannelserne. Men det er ikke fordi vi er kedelige, siger Ingeniørforeningen IDAs formand, Lars Bytoft Olsen.

Hvorfor gider folk ikke være ingeniører?

»For det første får ungdommen ikke den rette interesse i folkeskolen. Eleverne skal stimuleres af læreren, men han eller hun har typisk kun natur- og tekniske fag som bifag. Hvis læreren skal formidle gejst og engagement, skal vedkommende selv synes, at det er spændende. For det andet vil folk gerne redde verden. I den sammenhæng har ingeniører måske et gammeldags image. Men ingeniører ER med til at redde verden, når de eksempelvis opfinder pumper, der renser vandet i den tredje verden. De historier kommer bare aldrig frem.«Hvad med din egen organisation - har I ikke et markedsføringsproblem?

»Vi gør meget for at komme ind på folkeskoler og gymnasier for at fortælle om faget. Problemet er, at hvis eleverne ikke har fået interessen for naturvidenskab, når de når 9. klasse, er det næsten umuligt at nå dem. Vi er nødt til at kigge overordnet samfundsmæssigt på problemet.«Så det er politikernes skyld?

»Ja. Men jeg er glad for videnskabsminister Helge Sanders nyeste udmeldinger om, at han vil foreslå en fælles analyse af hele ingeniørområdet.«Er ingeniører sexede?

»Æh - nogle er...«Når jeg spørger, er det fordi mange ikke kan forestille sig noget værre end en fest, hvor de får en ingeniør til bords.

»Den forældede opfattelse af ingeniører er, at de er sådan nogle med hornbriller og strikkede slips. Men de yngre ingeniører er som alle andre i samfundet. Jeg selv er 31 år og måske mere udadvendt end vi tidligere har været. Det kan være en måde at vise, at vi ikke er så kedelige. Og så kommer der også flere kvindelige ingeniører i disse år til en ellers mandetung branche. Det er ikke mere nørderne, der ender som ingeniører, men helt almindelige mennesker.«