Ingeniør-lønnen stormer fortsat opad – men det kan give problemer

Ingeniører tjener i gennemsnit 47.189 kr. om måneden, viser en ny undersøgelse, og der er efterspørgsel på de erfarne ingeniører.

Lønningerne for ingeniører er steget med fire procent i 2019, viser en undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Hvis nu du skulle give din søn, datter eller måske bare dig selv et godt råd, så kunne det være at uddanne sig til ingeniør.

Det er en branche, hvor der er mangel på arbejdere, og lønnen går kun én vej.

En ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, viser ifølge Finans.dk, at lønningerne for ingeniører bliver ved med at stige.

Målingen viser, at lønningerne er steget med fire procent i 2019 for ansatte i den private sektor, mens den er steget med 3,3 procent for offentligt ansatte.

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen i Danmark

»For det enkelte medlem ser de gode tider ud til at fortsætte, så langt øjet rækker.«


Det er primært på grund af den store efterspørgsel efter ingeniører.

Morten Thiessen er formand for de Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, og ifølge ham er det ikke udelukkende positivt, at lønningerne fortsætter med at stige.

»For det enkelte medlem ser de gode tider ud til at fortsætte, så langt øjet rækker, men for Danmark som produktionsland og videnssamfund er det faktisk lidt bekymrende,« siger han i en pressemeddelelse.

»Med en aktuel ledighed på omkring 1 pct. for ingeniørernes vedkommende, når man ikke medtager de nyuddannede, så ser vi en potentiel vækstbarriere,« forklarer Morten Thiessen.

En gennemsnitsløn på 73 procent mere

Undersøgelsen viser, at ingeniører i tjener gennemsnit 73 procent mere end den gennemsnitlige dansker.

Den gennemsnitlige dansker tjener 27.266 kroner om måneden, mens ingeniører nu er oppe at tjene 47.189 i gennemsnit.

Morten Thiessen påpeger, at der er et problem i, at to tredjedele af de nyuddannede udenlandske kandidater, som har læst i Danmark, enten ikke er i arbejde to år efter uddannelse eller bare har forladt landet.

»Der er noget at komme efter her, hvis man står med ubesatte stillinger, ligesom vi ved, at mange seniorer ufrivilligt må forlade arbejdsmarkedet alene på baggrund af deres alder. Så jeg vil opfordre arbejdsgiverne til at kigge på de grupper, hvis de står med ubesatte stillinger,« siger Morten Thiessen.