Ingeniør kastede sig over kosmetik

Flemming K. Christensen står i spidsen for kosmetiksuccesen Beauté Pacifique. Det hele startede med en fascination af scanning.

Ingeniør kastede sig over kosmetik - 1
Det lå ikke ligefrem i kortene, at maskiningeniøren Flemming K. Christensen skulle komme til at stå i spidsen for en firma, der laver hudplejeprodukter. Historien om Beauté Pacifique tager da også sit udspring i en verden, der umiddelbart ikke har meget med hudpleje at gøre.

Flemming K. Christensen stiftede i 1985 firmaet Cortex Technology i Hadsund sammen med kollegaen Gunnar Svendsen.

Firmaet havde købt rettighederne til at fremstille en hudscanner, der ved hjælp af ultralydsscanning kunne vise et tværsnit af hudlagene.

»Jeg har altid syntes, at scanning er et spændende område. Det er fascinerende at kunne se igennem noget,« fortæller Flemming K. Christensen, der tidligere havde arbejdet med hjernescannere.

Salget af hudscannere begyndte efter nogle år at gå godt. Cortex Technology havde fået fodfæste hos en række hudlæger og i den farmaceutiske industri. Nu var turen kommet til kosmetikbranchen. Til sin store overraskelse mødte Flemming K. Christensen en mur af tilbageholdenhed hos en branche, han ellers mente, at det ville være oplagt at samarbejde med.

Attitude gav kulturchok

»Det var et kulturchok i forhold til vores samarbejde med hudlægerne og den farmaceutiske industri, hvor vi var vant til at kunne få gode statistiske data hurtigt. Hos kosmetikbranchen var der interesse for scanneren, men ingen lyst til at dele viden om udviklingsprojekter,« fortæller Flemming K. Christensen.

Den manglende lyst til videndeling hos kosmetikfirmaerne gav Flemming K. Christensen, hvad han selv kalder »en fantastisk trang til selv at vise, hvad vi kunne«, og det blev startskuddet til Beauté Pacifique.

»Det var så heldigt, at min kone på det tidspunkt fik mulighed for at købe en sæbefabrik, som den virksomhed hun arbejdede i, det nuværende Nilfisk Alto, ønskede at sælge fra. Dermed havde vi pludselig et procesanlæg, vi kunne lave kosmetik på,« siger Flemming K. Christensen.

Han gik i gang med den målsætning at udvikle et hudplejemiddel, som er så effektivt, at det objektivt kan vises. Flemming K. Christensen og hans kone, Margith Adler, tog på researchtur til et vitaminforskningscenter i New Jersey.

»Forskerne fortalte os, at vi skulle satse på a-vitamin, som de vidste har en gavnlig effekt på huden. Desværre var de fleste typer a-vitamin ikke særligt effektive, fordi man endnu ikke havde fundet en måde, hvorpå man kunne få dem til at trænge ind i huden og blive der,« fortæller Flemming K. Christensen.

En færdig cremeEfter et par års udviklings-arbejde stod han endelig med en færdig creme. Flemming K. Christensen henvendte sig til Marselisborg Hospital for at få testet produktet, og en såkaldt dobbeltblindet undersøgelse fastslog, at cremen var i stand til at transportere a-vitaminet ind i de dybe hudlag. Flemming K. Christensen vidste, at han nu stod med et unikt produkt, men havde egentlig ikke gjort sig mange tanker om, hvordan det skulle afsættes.

»Jeg er jo ingeniør, og interesserer mig mest for udvikling og ikke så meget for markedsføring og salg,« siger Flemming K. Christensen.

Det viste sig dog heller ikke nødvendigt. Under en demonstration af Cortex’ hudscanner for de ansatte i et amerikansk stormagasin, løb Flemming K. Christensen tilfældigt på den person, der kunne hjælpe med at få produktet afsat i USA.

»Hun var tidligere chef for Lancôme på Hawaii og havde dermed en masse erfaring fra branchen. Hun gav os det råd, at vi skulle give produktet et fransk navn, hvis vi ville afsætte det i USA. Amerikanerne opfatter af en eller anden grund hudplejeprodukter som mere troværdige, hvis de hedder noget europæisk,« siger Flemming K. Christensen.

Et europæisk navnMed den tidligere Lancôme-chef i spidsen begyndte Beauté Pacifique salget i USA i 1995.

Senere kom Danmark og andre markeder til, og i dag har Beauté Pacifique udviklet sig til en god forretning med foreløbig 24 medarbejdere. De seneste fire år har virksomheden givet overskud. I 2007 var bruttofortjenesten på 8,3 mio. kr. og overskuddet efter skat på 2,2 mio. kr.

»Det har kun været muligt, fordi vi i forvejen havde et firma at leve af, så vi ikke behøvede at stifte gæld. Jeg ved ikke præcis, hvad det har kostet at starte Beauté Pacifique, men det er min fornemmelse, at det er i omegnen af 20 mio. kr. Havde jeg vidst det, inden jeg gik i gang, var jeg nok ikke startet,« siger Flemming K. Christensen.

Både hans kone, Margith Adler, og forretningspartneren i Cortex Technology, Gunnar Svendsen, er med i ejerkredsen omkring Beauté Pacifique, og Flemming K. Christensen har fra starten sikret sig opbakning til projektet fra både forretningspartner og familie.

Således er Flemming K. Christensen og Margith Adlers tre børn, som i dag er voksne, direkte blevet spurgt om lov.

»Vi har prioritet sådan, at vi først og fremmest har valgt forretning og familie, og ladet vennerne komme i anden række,« fortæller Flemming K. Christensen.