Ingen ville købe verdens næststørste diamant

En ædelsten på størrelse med en tennisbold kunne ikke trække mindsteprisen i hus på auktion. Den stammer fra en mine, der er storleverandør af store stene.

Lesedi la Rona er fundet i 2015 i en meget leveringsdygtig mine i Botswana i det sydlige Afrika. Foto: Donald Bowers, Sotheby's/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Donald Bowers / Sothebys / HANDO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kan være nok så meget verdens næststørste diamant - men ingen vil betale prisen for den.

Den 1.109 karat store ædelsten, som er på størrelse med en tennisbold og har fået navnet »Lesedi la Rona«, opnåede ikke mindste budpris på 70 millioner dollars, da auktionshuset Sotheby's tirsdag satte den under hammeren i London. Buddene begyndte ved 50 millioner dollars men nåede aldrig højere end 61 millioner dollars. Eksperter havde ellers troet, at den kunne indbringe helt op til 110 millioner dollars, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Lesedi la Rona er kun overgået af Cullinan-diamanten på 3.106 karat. Den blev fundet for mere end hundrede år siden og blev skåret ud i flere sten, som i dag indgår i de britiske kronjuveler.

En guldmine af diamanter

Lesedi-stenen blev fundet i Karowe-minen i Botswana i det sydlige Afrika. Kæmpediamanten måler 66,4 x 55 x 42 millimeter og menes at være 2,5-3 milliarder år gammel. På det lokale tswana-sprog blev den kaldt »Vores lys«. Botswana er kendt for at være et af de store steder for diamantfund, og netop i Karowe-minen er der de seneste år fundet en række af verdens største diamanter.

Det er selskabet Lucara Diamond Corp. med fem personer på et kontor i Vancouver i Canada, der driver minen, der åbnede i 2012. Lucara fandt alene i 2015 47 ædelsten, som er større end 100 karat. Til sammenligning har verdens største diamantproducent, det russiske Alrosa, sammenlagt fundet 46 sten på mere end 100 karat i løbet af tre år i alle sine miner.

Den administrerende direktør for Lucara, William Lamb, var da også lidt skuffet efter auktionen i London.

»Ingen så den historiske betydning i, at dette kan være den eneste sten på 1.000 karat, som vil blive fundet i en menneskealder,« sagde han bagefter.

Nye rigmænd søges

Det er faktisk blevet et problem for Lucara at have fundet så mange store ædelsten, for køberpotentialet er begrænset, og derfor er auktionen et forsøg på at finde nye kunder - især rigmænd fra Rusland, Mellemøsten og Kina, som altid har haft en forkærlighed for netop ædelsten og formodedes også at ville betale prisen for at eje en af de helt sjældne.

Lucara solgte i maj i år en 813 karat rå diamant, verdens sjettestørste, for 63 millioner dollars.

Priserne på de flotte ædelsten er høje. I maj blev en 14,5 karat blå diamant, »Oppenheimer Blue«, solgt på auktion hos Christie's i Genève i Schweiz for 50,6 millioner schweizerfrancs eller 346 millioner kroner.