Ingen tidlig pension til raske, golfspillende pensionister

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye har ingen problemer med, at raske pensionister spiller golf på skatteydernes regning (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Socialdemokratiet åbner for at sende en femtedel af en årgang på tidlig pension. Men kun fem pct. af de 62-64-årige melder om markant nedsat arbejdsevne, skrev Jyllands-Posten forleden. Avisen henviste til en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som har spurgt knap 13.000 seniorer over 50 år om deres arbejdsliv.

Tidligere forskningsdirektør og medlem af hele to kommissioner om pension Jørgen Søndergaard peger på, at Socialdemokratiet med 20 procentsreglen vil komme til at give tidlig pension til en hel del mennesker, som har et udmærket helbred, og formanden for de økonomiske vismænd, Michael Svarer, peger på, at hvis man laver en rettighed, som ikke er relateret til den enkeltes fysik, så risikerer man at bruge penge på nogen, som ikke er nedslidte. Begge meldinger er logik for burhøns.

Falder ikke ned af stolen

Men det tager de helt med ro i Socialdemokratiet. Folketingsmedlem Mattias Tesfaye, som er medlem af beskæftigelsesudvalget, har det fint med, at en ny rettighed kan sende raske danskere tidligere på pension. Han siger til Jyllands-Posten:

»Hvis det lykkes at vinde valget og skrue en ordning sammen, så vil jeg ikke falde ned af stolen, hvis jeg ser en enkelt rask og rørig person i TV-Avisen, der siger: »Nu har jeg brugt Mette Frederiksens ret til tidlig folkepension, så nu er jeg ude at spille golf.«

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Birgitte Erhardtsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Alle ordentlige danskere må blive både chokerede og forargede over en holdning, der i den grad demonstrerer ligegyldighed over for danske skatteyderes surt sammenspinkede skattekroner, som er resultatet af mange års arbejde, uanset om man er kassedame, lærer eller direktør. Hvad enten man foretrækker, at så mange penge som muligt skal blive i borgernes lommer, eller man mener, at opkrævede skattekroner bør bruges der, hvor der er brug for dem, så må man tage afstand fra Tesfayes provokerende udtalelse.

Ydmygende visitation

Vi har forstået, at Socialdemokratiet ikke tåler, at borgerne skal visiteres af en socialrådgiver på kommunen for at komme på tidligere på pension for på den måde at sørge for, at kun de nedslidte og trængende opnår dette velfærdsgode og får adgang til de ressourcer, som vi har skrabet sammen i fællesskab. Vi har også forstået, at socialdemokraterne mener, at tidligere pension skal være en rettighed. Turen til kommunekontoret opleves åbenbart som ydmygende. Men når denne holdning bliver udtrykt, som Mattias Tesfaye gør det, så forstår man de socialdemokratiske værdier helt ned i maven. Og får det skidt.

»Turen til kommunekontoret opleves åbenbart som ydmygende.«


Et enkelt kig på nyhedsflowet vidner om umættelige behov for massevis af gode og nyttige ting, som vores skattekroner kan bruges til, hvad enten det drejer sig om normeringer i daginstitutioner, hvor landets fremtididige humankapital opfostres, eller rengøring hos ældre eller byggeri af motorveje, jernbanelinjer og broer eller renere krydstogtfærger eller flere cykelstier eller mere forskning eller bedre sygehusvæsen eller bedre offentlig transport, flere vindmøller og bedre folkeskole.

Altsammen gode formål – langt bedre end at spendere på raske og rørige tidligt pensionerede golfspillere.

Birgitte Erhardtsen er journalist på Berlingske Business