Ingen panik over tysk øko-skandale

Det får foreløbigt ingen konsekvenser for danske forbrugere, at tyske myndigheder har fundet store mængder af det forbudte og kræftfremkaldende ukrudtsmiddel Nitrofen i økologisk fjerkræfoder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Plantedirektoratets første undersøgelser viser, at der ikke er havnet tysk økologisk foder hos danske landmænd, og samtidig er importen af tysk fjerkræ meget lille.

Derudover har Fødevaredirektoratet undersøgt, hvor store mængder nitrofen, der ville blive optaget i fjerkræ, der spiser af det forurenede foder.

- Der er ikke tale om nogen akut giftighed, fastslår vicedirektør i Fødevaredirektoratet Henrik G. Jensen over for Ritzau.

Medarbejderne i de største danske butikskæder har da heller ikke travlt med at tømme butikshylderne for økologiske varer, sådan som det er sket i Tyskland.

Både Dansk Supermarked, der ejer dagligvarekæderne Føtex, Bilka og Netto, samt COOP Danmark (tidligere FDB), der står bag SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma, oplyser til Ritzau, at kæderne er i tæt kontakt med leverandører samt de danske fødevaremyndigheder, men indtil videre nøjes man med at følge situationen i Tyskland.

- Vi tager det meget alvorligt, men der er foreløbigt ikke grundlag for at flå varer ned af hylderne, siger miljø- og økologichef i COOP Danmark Mogens Werge.

I Tyskland har en række butikker valgt at fjerne en lang række produkter fra hylderne - herunder det tyske økologiske børnemadsprodukt HiPP, som også COOP Danmark har stående på butikshylderne. Men den danske koncern har modsat tyskerne valgt at stole på producentens garantier om, at produktet er sikkert og 100 procent fri for Nitrofen.

Hos konkurrenten Dansk Supermarked har man ligeledes kontaktet sine leverandører, og derudover rådfører dagligvaregiganten sig med de danske fødevaremyndigheder.

- Alene det, at vi ikke har tyske økologiske fjerkræprodukter i butikkerne, gør, at vi nok er et langt stykke ad vejen. Men det er myndighederne, der har ekspertisen, og derfor følger vi deres mindste anvisning, siger informationschef i Dansk Supermarked Poul Guldborg.

Helt fri går Danmark dog ikke. Den tyske giftskandale har blandt andet ramt den danske eksport af økologiske produkter til Tyskland - herunder Danægs eksport af økologiske æg, der sammen med andre økologiske fjerkræprodukter er blevet fjernet fra hylderne i en række tyske kæder.

Salgs- og marketingchef i Danæg Niels Øfjord beklager, at hele den økologiske branche rammes af forureningen hos en enkelt tysk foderproducent.

- Hver gang en dårlig sag dukker op, som involverer en økologisk producent, rammer det desværre hele branchen, siger han.

Danæg har foreløbigt sikret sig erklæringer fra foderstofleverandørerne, hvorpå de garanterer, at de ikke importerer foder fra den producent, hvor giftfundene er gjort.

Så der er ingen grund til panik, påpeger Mogens Werge.

Det bakkes op af vicedirektør Henrik G. Jensen fra Fødevaredirektoratet: - Der er ikke ingen grund til panik - der er brug for fatning.

/ritzau/