Ingen konkurrence på stikkontakter

Monopol. Elektronikkoncernen Lauritz Knudsen har så meget magt på det danske marked, at konkurrenter har svært ved at trænge igennem. Konkurrencestyrelsen har særligt fokus på branchen.

Det danske elektronikmarked har ifølge konkurrencestyrelsen store konkurrenceproblemer. Det skyldes, at den fransk-ejede elektronikkoncern Lauritz Knudsen sidder så tungt på salget af elartikler, at eventuelle konkurrenter har svært ved at trænge igennem, skriver Børsen.

- Det er et af de områder, som er udnævnt til at være en sort branche, og derfor har vi særligt fokus på den, siger kontorchef Frederik Bork fra Konkurrencestyrelsen til Børsen. Stikkontakterne er med på en liste, over 36 brancher med konkurrenceproblemer, som styrelsen offentliggjorde tidligere i år. Problemerne viser sig blandt andet i, at Laurits Knudsen på flere produkter har en markedsandel, der ligger over 90 procent, og samtidigt er priserne herhjemme højere end i både Sverige og Tyskland. Elektronikkoncernen afviser dog, at den bremser den frie konkurrence.

- Det må stå for Konkurrencestyrelsens egen regning. Vi gør meget for at myndighederne ved, hvad der foregår ude i den virkelige verden, og der er en god tilstrømning af nye aktører, siger administrerende direktør i Lauritz Knudsen Carl Trock til Børsen.

Små engros-virksomhederDe seneste år har flere mindre engros-virksomheder forsøgt at levere et alternativ til den kendte stikkontakt-virksomheds produkter til det professionelle marked. Blandt andet vælger enkelte arkitekter og elinstallatører de billigere produkter, ligesom Bauhaus og Silvan fører dem. Det har dog ikke rokket ved Lauritz Knudsens dominans.

- Selvom vi er blevet udfordret i detailhandlen har vi ikke oplevet et markant skred i vores position på markedet, siger Carl Trock til Børsen, han forklarer det med, at danskerne foretrækker design og kvalitet frem for pris.- Det er meget vanskeligt at få en fod indenfor op der etablerede marked, Der er meget tætte bånd mellem de traditionelle grossister og Lauritz Knudsen. Vores udfordring er at bryde med de traditioner der er oparbejdet i markedet gennem mange år, siger administrerende direktør i elektronikvirksomheden L-team Klavs Larsen til Børsen.Den fynske virksomhed lancerede i 2004 en serie kontakter og afbrydere til priser langt under markedslederen. Det faldt dog ikke i god jord, og det lykkedes Lauritz Knudsen at få nedlagt fogedforbud med henvisning til ophavsretten på koncernens klassiske Fuga-serie fra 1981. Efter tre år afventer sagen stadig sin afslutning ved Sø- og Handelsretten.L-Team har dog udviklet en ny serie kontakter, der nu findes i en lang række byggemarkeder.- Vi har heldigvis en stor produktpalet udenfor det område, ellers havde vi ikke klaret det. Men vi har besluttet, at vi vil lykkes med stikkontakterne, siger Klavs Larsen.

-mpp