Inflationen vil afgøre tempoet for amerikanske rentehævninger

Tempoet, hvormed den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten i 2016, vil afhænge af udviklingen i inflationen.

A general view of the trading floor of Frankfurt stock exchange in Frankfurt, , Germany, December 17, 2015. European shares surged on Thursday as investors took the U.S. Federal Reserve's interest rate rise and the prospect of further tightening as a sign of confidence in the world's biggest economy. REUTERS/Ralph Orlowski Fold sammen
Læs mere
Foto: RALPH ORLOWSKI

Det fremgår af referatet af et møde i centralbankens pengepolitiske komité, FOMC, den 15.-16. december.

Federal Reserve hævede på mødet den ledende rente med 0,25 pct.point til et spænd mellem 0,25 og 0,50 pct. Federal Reserves rentehop var det første amerikanske renteforhøjelse i ni år, og banken er af markedet ventet at hæve renten gradvist i de kommende måneder.

På grund af de usikre udsigter for inflationen i USA, påpegede nogle medlemmer af FOMC dog på mødet midt i december, at deres beslutning om at forhøje renten var vanskelig. Det er derfor med skelen til udviklingen af inflationen, at de i løbet af 2016 vil dreje på rentehåndtaget.

Hos Nordea venter man dog fortsat, at der snarligt vil komme endnu en renteforhøjelse. Banken venter, at det allerede bliver på centralbankens kommende i marts.

-Det mest interessante fra referatet fra mødet i december FOMC var, at nogle medlemmer var bekymrede for en for lav inflation, så deres beslutning om at hæve renten med 25 basispoint var et close call, skriver Nordea i en kommentar.

Finanshuset vurderer, at komiteen ønsker at se, at inflationen udvikler sig som håbet, for at man vil fortsætte med at hæve renten i 2016.

- Vi mener dog, at tærsklen for tegn på, at inflationen er under bedring, vil være relativt let at krydse forud for FOMC's kommende møde i marts, skriver Nordea.

Det nuværende pres på inflationen fra faldende energi- og råvarepriser er ifølge banken nemlig forbigående. Nordea vil dog holde øje med især olieprisen.

- Vi kan ikke udelukke, at det kan forsinke eller mindske den ventede stigning, hvis energipriserne bliver lavere en ventet, og dollar forbliver styrket, skriver Nordea.