Industrifyrste nægter at give penge til Trump og Cruz

En af Koch-brødrene har smidt en økonomisk bombe i valgkampen. Han gider ikke støtte med penge, før Trump og Cruz er ude.

Hverken Donald Trump eller Ted Cruz falder i god jord hos Koch-brødrene, der ellers er store bidragsydere til Republikanerns valgkamp. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs svar på afdøde Mærsk-Mc-Kinney Møller, industrifyrsten Charles Koch, er gået i offensiven. Vel at mærke mod Donald Trump og Ted Cruz – to af frontløberne i Republikanernes kamp om præsidentmagten i USA. I den britiske avis Financial Times sender han en chokmelding mod sit eget parti og siger, at der ikke kommer en dollar til valgkampen, før han kan se en kandidat, der er i stand til at løfte »opgaven« for partiet, som han er citeret for.

»Det er svært for mig at blive virkelig entusiastisk, fordi de ting, der betyder noget for mig, og de ting, dette land virkelig har brug for, ikke bliver taget alvorligt,« lyder det i Financial Times.

Et hårdt slag direkte i ansigtet på Det Republikanske Partis ledelse, som kæmper på de indre linjer mod mangemilliardæren Donald Trump og partiets enfant terrible, Tea-Party-kandidaten Ted Cruz, som begge har lagt sig i spidsen på emner, som Charles Koch og muligvis hans lige så berømte bror David ikke gider at spendere penge på.

Og det er mange penge, det drejer sig om. Faktisk 900 mio. dollar fra de to milliardærer, der driver Koch Industries – et af USAs mest succesrige virksomheder, som er involveret i stålproduktion, kemiske virksomheder, gødningsindustri, finans og energi.

Amerikanerne har det blandet med de to succesfulde brødre, der ud over at være særdeles rige og indflydelsesrige også poster mange millioner dollar ind i valgkampen. Men de er begge respekterede for deres dygtighed, og deres politiske lobbyvirksomhed er i virkeligheden mere »ren« end så mange andres. De lægger ikke skjul på, hvem de vil støtte – nemlig en person, der vil gøre noget for, at erhvervslivet kan klare sig i den internationale konkurrence og så at fremme et USA, der holder demokratiets fane højt. Derfor får Donald Trump også denne svada med på vejen, da Financial Times spørger Charles Koch om Trumps syn på muslimer, og at muslimer skal nægtes indrejse til USA.

»Well, så ødelægger man et frit samfund. Hvem var det, der sagde, at »hvis man ønsker at forsvare friheden, så er det første, man skal gøre, at forsvare friheden for dem, man mindst kan lide«.

Og til Ted Cruz’ syn på, at man skal tæppebombe i Syrien, svarede den 80-årige mand, at det ville være totalt ligegyldigt. For hvor skulle man så stoppe.

Så det er ikke kun toppen af Det Republikanske Parti, der er desperate på grund af de to uventede kandidater, der foreløbig høster stemmer og bifald på synspunkter, som næppe holder, når valgkampen efter sommerferien når ind i slutfasen. Da skal den endelige kandidat nemlig møde Demokraternes, som efter al sandsynlighed bliver Hillary Clinton. Partiet frygter selvfølgelig, at det ikke kommer til at gå godt med Trump og Cruz.

Men Charles Koch rejser et andet interessant spørgsmål i Financial Times – om amerikansk politik er blevet så uforudsigelig, at det ikke kan betale sig at poste penge i den. For Trump vil næppe følge Koch-brødrenes krav for at få penge. Faktisk har han hånet dem og sagt, at han ikke modtager penge. Og Cruz er ikke en erhvervsmand, som de gider bruge penge på. Han er værdipolitiker, og det er dét, der er blevet valgets tema. Værdipolitik og ikke landets ve og vel i bred forstand. Hvis man skal tolke Charles Koch.

Koch-brødrene er vant til at mødes med egnede kandidater, tale valgprogram igennem med dem og diskutere prioriteringer. Det er – foruden økonomiske spørgsmål – også beskatning, og på den helt store klinge selvfølgelig ønsket om, at staten ikke skal blande sig i ret meget. Mindre stat betyder ifølge Koch-brødrene et bedre land.

Så for brødrene og måske en del andre er dette valg uden sidestykke. Man gider ikke mødes med en kandidat som Jeb Bush, som ellers er erhvervslivets mand, så længe han ligger i bunden ifølge meningsmålingerne. Dermed mangler der mange hundrede millioner dollar i den amerikanske valgkamp, og det kan komme til at skade de moderate republikanere, som partiet helst ser fremmet. Derfor kan denne valgkamp komme til at se anderledes ud.

Men amerikanerne har fået et nyt syn på Koch-brødrene med Charles Kochs markante udmeldinger. Brødrene tænker over, hvem de giver penge til, og de er på mange måder mere »rene« i deres bidrag, fordi de ikke lægger skjul på, hvad de vil. Partiet er vigtigt. Men der skal også være den rigtige kandidat. Og det er der ikke lige nu.