Industrien søger alternativer til Kina

Lønstigninger i Kina skaber udfordringer for virksomheder, som køber eller selv producerer varer i verdens folkerigeste land.

Stigende lønninger i Kina er en udfordring for virksomheder verden over. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årlige lønstigninger på op imod 20 procent i Kina får stadig flere udenlandske virksomheder til at kigge sig om efter alternativer. Selv om produktiviteten og kvaliteten hos kinesiske virksomheder stiger, er Kina ikke så attraktiv som tidligere som sourcing-marked og som produktionssted, viser Økonomisk Ugebrev CFOs kortlægning af de aktuelle tendenser.

En nylig undersøgelse, som det europæiske handelskammer samt det tyske rådgivningsfirma Roland Berger har foretaget af 550 europæiske virksomheder, viser, at 63 procent betragter lønstigninger i Kina som et væsentligt problem, og at det forværrer virksomhedernes udsigter. 22 pct. af virksomhederne leder efter alternativer til Kina, når det drejer sig om investeringer.

Flytter til andre markeder

En del virksomhederne flytter derfor indkøb og produktion til andre lande i Sydøstasien eller Indien. Vietnam har efterhånden et veludviklet erhvervsliv med en god infrastruktur, mens det kniber i Indien, der til gengæld har meget lave lønninger. Også Østeuropa er blevet et alternativ, og det skyldes især, at kvaliteten i produktionen er kommet på vesteuropæisk niveau, og at Østeuropa ligger tæt på kunderne.

Virksomhederne mærker også, at det bliver stadig vanskeligere at sælge på det kinesiske marked, fordi de kinesiske konkurrenter bliver stærkere og stærkere. 48 procent vurderer i undersøgelsen, at private kinesiske selskaber udgør en stor risiko.

Trods de stigende lønomkostninger mener de fleste virksomheder dog, at de er nødt til at være i Kina: 64 procent vil fortsætte med at investere, og mange af dem vil flytte længere ind i landet med produktion og sourcing.

Prøv Økonomisk Ugebrev i en måned for kun 500,- kr.