Industri skal bevares som minder

Museumsfolk bliver nu opfordret til at kigge deres egn igennem en ekstra gang for at udpege virksomheder, der bør bevares som industriminder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturarvsstyrelsen vil udvælge 25 industriminder og har mødt museumsfolk fra hele landet. Styrelsen har modtaget 230 forslag og især om industrianlæg fra før 1940, siger konsulent Caspar Jørgensen til DR Vejle, Kanal 94.

Så i de næste måneder skal amternes museumsråd overveje, om flere nyere virksomheder også bør bevares for eftertiden.

Blandt de 230 industriminder er der f.eks. kun få maskinvirksomheder, mens virksomheder med tilknytning til landbruget f.eks. slagterier og mejerier er overrepræsenteret i forhold til, hvor stor betydning de har haft. I Vejle Amt forslås blandt andet det lukkede slagteri i Horsens og fødevareingrediens-industrien Palsgaard i Juelsminde bevaret.

Hvis Kulturarvsstyrelsen siger god for dem, er det uvist, hvad det reelt vil betyde for dem. Og det har man i først omgang heller ikke skelet til, siger museumsinspektør Kristoffer Jensen på Industrimuseet i Horsens.

Administrende direktør i Palsgaard Birger Brix siger til DR Vejle, at det vil være ærefuldt at blive udvalgt som industriminde, men at det i givet fald ikke må hindre driften af Palsgaard eller en fortsat udvikling af Juelsminde-virksomheden.

Udover slagteriet og Palsgaard foreslår man også Shell-raffinaderiet i Fredericia, Bastian i Horsens og Bomuldspinderierne i Vejle bevaret som minde om industriens historie i Vejle amt.

Desuden er 30 andre virksomheder nævnt som mulige industriminder.