Indkøbsaftale med staten blev redningen

Efter et særdeles dårligt år kom kontorindretningsfirma i store likviditetsproblemer, men en aftale med staten har kaldt smilene frem.

Læs mere
Fold sammen
Den økonomiske udvikling for kontorindretningsvirksomheden Haubjerg Interiør A/S i Holsted mellem Esbjerg og Kolding var så elendig i regnskabsåret 2007/08, at selskabets revisor måtte tage forbehold for, at regnskabet var aflagt under forudsætning af fortsat drift.

Likviditetskrisen var nemlig så alvorlig, at fortsat drift afhang af forhandlinger med blandt andet banker om en løsning.

Haubjerg Interiør er nært forbundet med en række ejendomsselskaber, der samlet også røg i et minus på 2,5 mio. kr. før skat. Salg af nogle ejendomme kunne have reddet koncernen ud af kniben, men det har på grund af krisen ikke været en farbar vej. Den har den jyske kontorindretningskoncern fundet et helt andet sted.

I et konsortium sammen med selskabet Movement A/S er Haubjerg Interiør én ud af tre kontormøbelleverandører herhjemme, der er blevet udvalgt som møbelleverandør til Staten, regioner og kommuner, en såkaldt FM-aftale, og dén aftale kalder smilene frem hos Haubjergs nye direktør, Kenneth Petersen, hvis optimisme ikke bliver mindre af, at virksomheden også har fået aftaler på plads omkring de nødvendige kreditfaciliteter.

Aftalen kan ikke nå at give et overskud i indeværende regnskabsår, erkender direktøren, der til gengæld forventer en positiv bundlinje i det kommende regnskabsår.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at markedet for kontorindretning er meget svært for alle i branchen i øjeblikket. Derfor er vi da også lykkelige for aftalen med det offentlige. Den kan skabe fundamentet for ny vækst. Skulle krisen drive over senere på året vil vi endda have et rigtig godt udgangspunkt for at udvikle virksomheden betydeligt, fastslår han.

Haubjerg Interiør har været en af branchens meget offensive aktører med en høj investeringsprofil, men det har kostet. Flytningen af hovedkvarteret fra Esbjerg til Holsted, hvor Haubjerg Interiør efter Kenneth Petersens egne oplysninger har opført Danmarks største erhvervsmøbelhus på 4.500 kvadratmeter indeholdende administration, centrallager og showrooms, er én af årsagerne til det seneste overskud. Hertil kommer, oplyser direktøren, at der i regnskabsåret var for lidt styr på økonomien. Det har nu gjort det nødvendigt at nedskrive værdien af en del af lageret. Endelig har ejendomsselskabernes negative udvikling været med til at presse likviditeten.

- Vi har en række ejendomme og grunde med en fantastisk beliggenhed ud til motorvejen ved Kolding. Kunne vi afhænde blot noget af ejendomsporteføljen, ville vi aldrig have fået et likviditetsproblem, men krisen har gjort, at det her og nu ikke er muligt at sælge ejendommene, siger Kenneth Petersen, der er tidligere salgsdirektør i virksomheden og, som for et halvt år siden afløste grundlæggeren og hovedaktionæren, Torben Haubjerg, i direktørstolen.

Udviklingen sidste år betød, at virksomheden skilte sig af med otte medarbejdere. Der blev også sparet andre steder. Men effekten opnås først i løbet af 2009, hvorfor plusset på bundlinjen først kan aflæses i regnskabsåret 2009/10.

Haubjerg Interiør har, foruden hovedkvarteret i Holsted, afdelinger i Flensborg, Århus, Kolding og København.