Indianere til Nordea: Drop "den sorte slange" ved vores hjem

Amerikanske Siouxindianere beder Nordea om at undlade at investere 358 millioner kroner olierørledning.

Projektet med navnet Dakota Access Pipeline skal efter planen strække sig over fire amerikanske stater. Men ikke hvis det står til Siouxindianerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Nordens største bank, Nordea, er i et brev fra de nordamerikanske Siouxindianere blevet bedt om ikke at investere 358 millioner kroner i en olierørledning.

Projektet med navnet Dakota Access Pipeline skal efter planen strække sig over fire amerikanske stater.

Men Siouxindianerne ønsker ikke at "den sorte slange" får lov at sno sig de 1886 kilometer ned gennem USA.

Olierørledningen skal nemlig anlægges langs deres reservat Standing Rock. Derfor opfordrer stammen omgående banken til at trække sine investeringer tilbage.

I brevet skriver stammens rådsformand, Dave Archambault, ifølge Politiken:

- Standing Rock-stammen er stærkt imod Dakota Access Pipeline, som truer vores stammes suverænitet, de hellige steder, hvor vores forfædre levede og ligger begravet, og vandet, som vores liv er afhængige af.

Det var direktøren for Nordea Invest, Eric Pedersen, der fik overrakt brevet af Greenpeace-aktivister i København.

Han forstår godt, at der er røre om sagen, som Nordea tager meget alvorligt. Det siger han til Politiken i en pressemeddelelse.

- Vi er i fuld gang med at undersøge situationen og har kontaktet alle de virksomheder, som har deltaget i bygningen af rørledningen, udtaler Eric Pedersen.

På mandag vil repræsentanter fra Nordea ifølge Politiken besøge området i USA sammen med en række eksperter for at tale med sagens parter, deriblandt "repræsentanter for Amerikas oprindelige befolkning".

Og det vil få "afgørende betydning" for bankens konklusion, lover direktøren.

- Denne mulighed får vi udelukkende, fordi vi har investeringer i firmaerne. Derfor er det ikke altid en god løsning pludselig at droppe investeringerne, uden vi har det fulde billede, tilføjer Eric Pedersen i pressemeddelelsen.

Olierørledningen kommer til at koste i omegnen af 3,8 milliarder dollar.

Når den ligger færdig vil kunne fragte op til 570.000 tønder råolie om dagen fra uudnyttede oliereserver i North Dakota til Illinois.