Importører og Handelskammer uenige i pantsag

Importører af øl og læskedrikke har oprettet deres egen brancheforening, hvor de frit kan lufte deres uenighed med Handelskammerets officielle holdning til det nye pantsystem for flasker og dåser.

De danske importører af øl og læskedrikke er blevet uenige med Handelskammeret om holdningen til de nye danske pantsystem for flasker og dåser.

Handelskammeret, der er parablyorganisation for blandt andet importørerne, mener, at det vigtigste er, at pantsystemet bliver gennemført, trods skønhedsfejl.

Importørerne derimod, der i lang tid har ment, at det nye danske pantsystem for flasker og dåser er en klokkeklar handelshindring for deres importforretning, er ikke parat til at sige god for systemet.

Indsigelser

Der har ellers været lagt op til ændringer af pantsystemet, efter at to EU-lande i fredags indsendte officielle indsigelser imod det, hvilket betød en udskydelse af opstarten frem til slutningen af august.

Importørerne er dog langt fra imponeret af de ændringer, som de er blevet stillet i udsigt, og har derfor besluttet, at hvis der ikke kommer andre ændringer på bordet, kan de ikke støtte pantsystemet.

Selvom importørerne ikke kan forhindre indførslen af systemet, har udmeldingen alligevel kollideret med Handelskammerets officielle holdning.

Egen brancheforening

Derfor har importørerne nu besluttet at oprette deres egen brancheforening under Handelskammeret, hvilket rent juridisk betyder, at de har fået licens til at være uenige.

»Man har politisk valgt at støtte pantsystemet i Handelskammeret, men vi importører skal have vores integritet i orden. Om et år skal man ikke kunne komme og sige, at vi også gik ind for det,« siger Flemming Christensen fra importfirmaet Hansen & Co. ApS.

Jesper Bøgh Christensen, der er juridisk konsulent i Handelskammeret, bekræfter, at organisationens officielle holdning er, at man går ind for indførslen af det nye system.

Fælles holdning

»Nogle interesser kan være modstridende i en så stor organisation, og en fælles holdning bliver så et kompromis. Derfor har man også muligheden for at danne en separat brancheforening,« siger Jesper Bøgh Christensen.

Hanne Bach, der er fødevarechef i Handelskammeret, mener, at importørerne ved hjælp af Handelskammeret har fået så mange ændringer igennem som muligt.

Største anke

»Vi kan ikke få alle vores ønsker indført, og vi vil ikke bremse, at systemet bliver sat i gang,« siger Hanne Bach.

Importørernes største anke imod pantsystemet er stadigvæk den specielle mærkningsordning - en ordning der betyder, at al emballage skal mærkes med en speciel dansk stregkode.

Mærkningsordningen vil ifølge Flemming Hansens beregninger betyde en fordyrelse af importørenes varer på cirka 20 procent.

»Vi har ikke reelt opnået noget ved at bruge Handelskammerets magt. De ændringer, som vi har fået præsenteret, er gammel vin på nye flasker,« siger Flemming Hansen.