IMF opfordrer Kina til økonomiske reformer

Den Internationale Valutafond advarer Kina om, at landet bør indføre økonomiske reformer for at lette presset på landets offentlige myndigheder, banker og virksomheder, som er tynget af den hurtige, men ubalancerede, vækst.

Foto: -. »En række andre strukturelle reformer vil genskabe balancen og udløse nye vækstkilder; eksempelvis en åbning for mere konkurrence på markederne og en reform af ressourcepriserne,« skriver IMF i rapporten.
Læs mere
Fold sammen
Advarslen kommer i fondens årlige gennemgang af den kinesiske økonomi.

Risikoen for, at Kina ikke lever op til IMF's vækstprognose på 7,8 pct. er ifølge fondens økonomer øget på grund af stigende sårbarhed i den hjemlige finansielle sektor og i de lokale myndigheders finanser. Væksten har hidtil været båret af en cocktail af finanspolitiske lempelser, kredit og investeringer, og anses for sårbar og uholdbar.

Derfor bør Kina iværksætte en række reformer. På kort sigt bør landet især forsøge at tøjle kreditvæksten og forhindre opbygningen af risici i den finansielle sektor, og især forsøge at skabe mere oversigt og ansvarlighed i den finansielle sektor. På længere sigt kan en række strukturelle reformer forbedre Kinas konkurrenceevne betydeligt.

- En række andre strukturelle reformer vil genskabe balancen og udløse nye vækstkilder; eksempelvis en åbning for mere konkurrence på markederne og en reform af ressourcepriserne, skriver IMF i rapporten.

Fonden konkluderer, at reformerne med en succesfuld overgang kan give Kina en sund vækst i mange år, omend væksten kan blive lavere end hidtil.