IMF nedjusterer vækstudsigterne for 2015

Devalueringen af den kinesiske yuan i august og det dertilhørende pres på en række valutaer i emerging markets-lande er blandt årsagerne til, at Den Internationale Valutafond (IMF) nedjusterer forventningerne til væksten i 2015 på globalt plan.

Foto: STRINGER/PERU. World Bank præsident Jim Yong Kim (C).
Læs mere
Fold sammen

IMF regner nu med en økonomisk vækst på 3,1 pct. i år, fremgår det af valutafondens kvartalsvise rapport World Economic Outlook.

Det er 0,2 pct.point lavere end i den seneste rapport fra juli, og hvis prognosen holder stand, vil væksten være 0,3 pct.point lavere end sidste år.

Det er blandt andet en svag udvikling i de såkaldte emerging markets-lande, herunder blandt andet Brasilien og en række asiatiske lande, der trækker ned. Derimod er væksten i de mere udviklede lande så småt er ved at komme op i omdrejninger.

Uroen omkring Kina, der tog fart i starten af august efter tre devalueringer på stribe fra landets centralbank, har været med til at forværre udsigterne.

- Volatiliteten på de finansielle markeder steg kraftigt i august som følge af devalueringen af den kinesiske yuan, hvilket øgede den globale risikoaversion, svækkede valutaerne i mange vækstlande og medførte en større korrektion på aktier i hele verden, skriver IMF i rapporten.

- I et miljø med faldende råvarepriser, faldende kapitalindstrømninger til vækstlande - og pres på deres valutaer - samt stigende volatilitet på finansmarkederne er de negative risici for udsigterne blevet forværret. Især for vækstlande og udviklingslande, hedder det i rapporten.

IMF har også nedjusteret forventningerne til den økonomiske vækst i 2016. Her venter valutafonden nu en vækst på 3,6 pct. på verdensplan, hvilket er 0,2 pct. lavere end i juli-prognosen.