IMF: Græsk gældsbjerg vil vokse ind i himlen

En lækket analyse fra IMF tegner et dystert billede af fremtidsudsigterne for græsk økonomi. Landets gæld vil stige til hele 200 pct. af det græske bruttonationalprodukt inden for to år, vurderer IMF.

Foto: FRANCOIS LENOIR. IMF-chef Christine Lagarde ser skeptisk til baggrunden under weekendens maratonforhandlinger i Bruxelles, mens den græske finansminister i forrest i billedet ser en anelse anspændt ud. En ny analyse fra IMF tegner et meget dystert billede af udsigterne for græsk økonomi.
Læs mere
Fold sammen

I en hidtil hemmeligholdt rapport om græsk økonomi advarer IMF om, at de græske gældsproblemer er langt værre, end Europa er forberedt på. Analysen blev sent tirsdag aften lækket til nyhedsbureauet Reuters og dukkede senere op til overfladen på Twitter.

I rapporten slår IMF fast, at Grækenland har behov for langt mere økonomisk støtte, end der lagt op til i den nuværende aftaleskitse. Det er IMF's vurdering, at den græske gæld vil stige til hele 200 pct. af landets bruttonationalprodukt inden for få år.

Rapporten fra IMF kommer samtidig med, at den græske premierminister Alexis Tsipras skal forsøge at få en lånepakke igennem parlamentet, som forpligter Grækenland til at søsætte lynreformer til gengæld for finansiel støtte fra kreditorerne.

IMF lægger i sin analyse op til, at Grækenland bør slippe for at afdrage på sit enorme gældsbjerg over en flerårig periode eller alternativt give længere løbetid på landets lån.

»Den dramatiske forværring af gældens bæredygtighed understreger behovet for gældslettelse i en skala, der vil gå langt videre end det, der til dato er blevet overvejet - og hvad der er blevet foreslået af ESM,« skriver IMF.

I rapporten lyder et af budskaberne, at Grækenland bør blive tilbudt afdragsfri periode på 30 år, før landet skal begynde at betale af på sin gæld. IMF har flere gangen tidligere været ude med et synspunkt om, at der må en form for gældslettelse til, hvis Grækenland skal klare skærene.

Den udmelding er dog ikke umiddelbart faldet i god jord hos de europæiske finansministre, der ikke er indstillet på at lade deres skatteborgere betale for en nedskrivning af den græske gæld. Også den græske premierminister Alexis Tsipras har slået hårdt på, at det er nødvendigt med gældslettelse, men i en udtalelse fra eurozonens ledere mandag var budskabet, at yderligere tiltag kun kan komme på tale, hvis Grækenland gennemfører de reformpakker, som kreditorerne har krævet.

Grækenland har brug for en lånepakke på op til 86 mia. euro for at undgå et kollaps.