IMF: Gældsloft og euro-krise kan give global krise

Fortsat uro om det amerikanske gældsloft og de europæiske gældsproblemer vil resultere i en "større økonomiske verdenskrise". Det vurderer direktør Christine Lagarde fra Den Internationale Valutafond.

Foto: EITAN ABRAMOVICH. Den Internationale Valuta Fonds direktør Christine Lagarde advarer om, at hvis EUs og USAs problemer forblive uløste, vil det berøre hele verden.
Læs mere
Fold sammen

- Uden en løsning vil der opstå en krise alene på grund af af størrelsen af disse to økonomier og regionernes forhold til andre lande for så vidt angår handel og investeringer, lød det fra IMF-chefen søndag i den malawiske hovedstad, Lilongwe, ifølge Bloomberg News.

Christne Lagarde henviser til, at den amerikanske kongres efter kompromisset om at undgå at hæve skatterne for de fleste amerikanere - den såkaldte finanspolitiske afgrund - nu skal finde en løsning på at hæve det 16.400 mia. dollar høje gældsloft, som USA ifølge det amerikanske finansministerium ramte med udgangen af 2012.

Det har udløst ekstraordinære foranstaltninger fra ministeriets side, men vil være opbrugt allerede i midten af februar, hvis man skal tro Kongressens budget-kontor - the Congressional Budget Office.

I Europa er væksten svækket i takt med, at krisen over de sydeuropæiske landes gældsniveauer fortsætter, og som nu går ind i gældskrisens tredje år.

Lagarde pointerede, at de amerikanske og europæiske spørgsmål vil berøre udviklingslandene, herunder afrikanske nationer, som også står over for risikoen for stigende fødevarepriser.

- I denne sammenhæng vil det være af afgørende betydning for de afrikanske lande at have stærke makroøkonomiske rammer, forbedre den institutionelle kapacitet og sikre en bæredygtig vækst, for at opretholde de sidste 10 års imponerende økonomiske resultater, lød det fra IMF-direktøren.