IMF advarer imod at stoppe seddelpressen

Den Internationale Valutafonds topchef Christine Lagarde advarer de store centralbanker om ikke at afslutte de pengepolitiske lempelser for tidligt.

Foto: INTS KALNINS. IMF-chef Cristine Lagarde advarer imod »et kapløb mod udgangen«.
Læs mere
Fold sammen

Det skete på det pengepolitiske top-møde i Jackson Hole, Wyoming, i weekenden.

»Der er stadig behov for utraditionel pengepolitik alle de steder, det bliver brugt, omend længere for nogle steder end for andre,« lød det fra IMF-chefen der vurderede, at lempelser stadig er nødvendig i visse regioner, særlig Europa og Japan.

Christine Lagarde pegede på, at der er tegn på, at den globale økonomi er i bedring, hvilket har givet anledning til megen debat om, hvornår de lempelige politikker bør aftrappes.

Den amerikanske centralbank har allerede signaleret, at der kan blive tale om at neddrosle bankens enorme månedlige obligationsopkøbsprogram, hvilket har ramt aktiemarkeder og valutaer i hele verden.

I talen påpegede IMF's chef på, at nogle økonomier fortsat er skrøbelige, og advarede mod »et kapløb mod udgangen«. Samtidig vurderede hun, at de stimulerende foranstaltninger har været en succes, og at en reduktion bør afhænge af af styrken i de enkelte økonomier.

De pengepolitiske lempelser fra centralbankernes side køber tid for de respektive nationer til at gennemføre vigtige økonomiske reformer.

»Forsæt med at indføre dybere reformer for at lægge fundamentet for holdbar og varig vækst. Spild ikke den mulighed, som den ukonventionelle pengepolitik har skabt,« lød det fra Christine Lagarde.