Ikke et ord om sponsoraftaler

Allerede i 1998 aftalte Farum Kommune med Jydsk Rengøring at samarbejdet skulle udvikle sig til mere. Året efter voksede samarbejdet og omfatter nu ordrer på 38 mio. kr.

Jydsk Rengørings daværende direktør, nu finansminister Thor Pedersen (V) skrev tilsyneladende ikke under på mere end forretningsmæssige aftaler om ydelser og priser, da firmaet i december 1998 overtog en række pleje- og serviceopgaver på plejehjemmet Lillelund i Farum.

I kontrakterne om samarbejdet mellem kommunen og Jydsk Rengøring, som ISS efter købet af Jydsk Rengøring i august 2000 overtog - står der ikke et ord om sammenhæng mellem aftalerne og Jydsk Rengørings sponsoraftaler med Farum Boldklub, som Peter Brixtofte var formand for.

ISS valgte i går, efter aftale med Farum Kommune og efter pres fra Thor Pedersen, at tillade journalister at gennemse aftalerne med Farum. Materialet omfatter dog ikke kommunens udbudsmateriale, der dannede grundlag for Jydsk Rengørings tilbud.

Et af spørgsmålene i sagen er netop, om Jydsk Rengøring kunne vinde opgaver for de første 24 boliger på Lillelund med en meget lav pris, fordi selskabet i modsætning til andre tilbudsgivere vidste, at der ventede flere opgaver senere. Men ifølge ISS står der ikke noget konkret i udbudsmaterialet om, at der stilles flere opgaver i udsigt i fremtiden.

I den kontrakt, som Thor Pedersen underskrev 21. december 1998, er det imidlertid en del af aftalen, at parterne er »enige om fortsat udvikling og dialog«, kaldet »Udviklingsaftalen«. Og året efter, 21. september, underskriver Thor Pedersen så endnu en aftale, kaldet netop »Udviklingsaftalen«.

ISS' samlede opgaver på Lillelund steg dermed til 38 mio. kr. Kontrakterne udløber 1. april 2003, men kan forlænges, mens sponsoraftalen mellem Farum Boldklub og Jydsk Rengøring, nu ISS, ikke vil blive forlænget, når den udløber til efteråret i år.

Finansminister Thor Pedersen stiller i eftermiddag op på et pressemøde om sagen.