Ikea-chef sur på avis over lønpåstand

Ingvar Kamprad sur over at blive beskyldt for at trække for mange penge ud af Ikea.

Den 77-årige Ikea-stifter Ingvar Kamprad er blevet sur på det svenske dagblad Dagens Nyheter.

I en analyse i søndags skrev avisen, at Kamprad hvert år trækker omkring 3,5 mia. svenske kr. ud af Ikea-virksomhederne med 75.000 medarbejdere verden over og en årsomsætning i størrelsesordenen 120 mia. kr.

Nu er der svar på tiltale.

Analysen er »lurvet« og »Bild Zeitung-journalistik«, siger Ingvar Kamprad selv til avisen, der fik fat i Kamprad ved åbningen af Ikea-butik nr. 176 - denne gang i Tatarstans hovedstad Kazan.

Kamprad vil ikke drøfte beløbets størrelse, men siger, at det er naturligt for en familieejet virksomhed årligt at trække penge ud, så der er noget at stå imod med, »hvis Ikea skulle løbe ind i modvind«.

Debatten er opstået, efter at en Ikea-leder til Financial Times har sagt, at det kunne blive et problem, at ejerne trækker mange penge ud. Kamprad svarer, at han godt kender ledelsens synspunkt, som han mener er refereret ud af sammenhæng, og at Ikea selv bortset fra de penge, der trækkes ud, har rigelige reserver.

Han siger også, at han har anmodet sine sønner, som allerede står for familiens finansselskab Ikano, at de skal passe på »ikke at suge for meget ud af gruppen til privat brug - og at de skal investere klogt«.

Den ene af de tre sønner, familiens Benjamin, 34-årige Mathias Kamprad, tiltrådte i øvrigt i februar som chef for Ikea Danmark.

Ingvar Kamprad er gået i gang med den finansielle side af sit generationsskifte, men står stadig som verdens 13. rigeste mand med en personlig formue på 111 mia. kr.