IHI-salg forgylder ansatte

Danske International Health Insurance kommer på engelske hænder, når forsikringsselskabet BUPA overtager den danske forretning til efteråret. IHI-medarbejdere skal dele millioner.

Per Bay Jørgensen har været med fra begyndelsen, da IHI blev udskilt som selvstændigt selskab fra Sygeforsikringen Danmark i 1979. Han vil ikke ud med, hvor meget medarbejdere og ledelse kommer til at tjene på handlen, men hvis man regner med, at ti pct. af købesummen tilfalder folk fra IHI, er der omkring 150 millioner kroner til deling. Foto: Nanna Kreutzmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er penge på vej til ledelse og medarbejdere hos danske International Health Insurance efter at selskabets hovedkonkurrent, det engelske sygeforsikringsselskabet BUPA, i går besluttede sig for at købe selskabet.

Berlingske Business erfarer, at købsprisen ligger i omegnen af 1,5 mia. kr., når man sammenligner med lignende danske salg fra kapitalfonden EQT gennem de seneste år. Det drejer sig om det tidligere Sabroe Refrigeration, Struers og Nordic Info Group.

EQT har siden 2001 ejet 90 pct. af selskabet. Ledelsen med Per Bay Jørgensen i spidsen samt en gruppe medarbejdere har ejet de resterende ti pct. I prisen er der regnet med en præmie på omkring 3,5 gange EQTs købesum.

150 mio. kr. til deling
IHI blev udskilt som selvstændigt selskab fra Sygeforsikringen danmark i 1979, og Per Bay Jørgensen har været med fra starten.

Han vil ikke ud med, hvor meget medarbejdere og ledelse kommer til at tjene på handlen, men hvis man regner med, at ti pct. af købesummen tilfalder folk fra IHI er der altså omkring 150 millioner kroner til deling. I alt har IHI 354 ansatte.

»Det her salg giver os masser af muligheder for fremtidig udvikling af vores forretning og brand, som fortsætter under eget navn. I det hele taget vil forretningen fortsætte som vanligt fremover,« siger Per Bay Jørgensen.

Han erklærer sig specielt tilfreds med, at BUPA som selvejende institution ikke skal fordele penge til aktionærer, men pløjer hele overskuddet ned i forretningen år for år. Dermed vil selskabet heller ikke blive pisket frem af hidsige aktionærer, der kun tænker på afkast.

Per Bay Jørgensen mener ikke, der bliver tale om afskedigelser hos IHI som en følge af overtagelsen - snarere nyansættelser. Men han skal nu have en nærmere diskussion med BUPA af, hvad der skal ske. IHIs hovedkvarter skal dog i hvert fald blive i Palægade i centrum af København.

Det er specielt IHIs voksende forretning i Sydamerika, der har gjort BUPA interesseret, skriver BUPA i en pressemeddelelse.

IHI henter omkring halvdelen af sin præmieomsætning på 1,4 milliarder kr. i Sydamerika.

BUPA er samtidig lun på IHIs skarpe fokus på udstationerede medarbejdere, på engelsk »expatriates.« Den kundegruppe er ret lukrativ, og IHIs produkter bliver betegnet som Gucci-udgaven af sygeforsikring, hvilket giver høj indtjening pr. forsikret.

Overskuddet hos IHI er vokset massivt over de sidste fem år fra 6,4 millioner kr. efter skat i 2000 til 104 millioner kr. sidste år. Omsætningen er forøget med 40 pct., og væksten er skabt på trods af en faldende dollarkurs, der skader præmiesalget i Sydamerika.

Tilfreds med salget
Hos EQT er Bjørn Høi Jensen, der nu er chef for EQTs tyske kontor, ret godt tilfreds med salget, som er det sidste danske selskab, han manglede at få solgt, efter han overtog ansvaret for Tyskland.

»IHI har haft en imponerende vækst på trods af dollarfaldet. Vi havde høje forventninger til dem, og vi er ikke blevet skuffede,« siger Bjørn Høi Jensen, der ikke ønsker at afsløre prisen.

Investeringen blev foretaget som en af de sidste i EQTs anden fond, der lukkede for investeringer for tre år siden.

BUPA blev stiftet i 1947, som alternativ til den offentlige engelske sygeforsikring, National Health Service, der først blev oprettet året efter.

I dag dækker BUPA forretning i 180 lande, har 40.000 ansatte og 7,8 millioner forsikrede.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra BUPA.