Igen i år: Danmark er verdens næstmest talentfulde land

Danmark indtager for andet år i træk andenpladsen på IMDs rangliste over økonomiske talenter. Listen kan bruges som målestok til at se, hvor man skal sætte ind for at forbedre landets konkurrenceevne.

Danmarks evne til at tiltrække og beholde talenter har bragt os i front sammen med en række andre europæiske lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Talentet blomstrer i Danmark. Vi er nemlig igen blevet kåret som det land i verden, der huser næstflest økonomiske talenter. Vi er desuden det land i verden, hvor arbejdsmoralen er højest og tiltroen til retssystemet størst. Det viser en ny opgørelse fra den internationale schweiziske lederskole IMDs, Institut for Management Development – center for konkurrenceevne.

Og hvorfor er det så så vigtigt med denne liste? Jo, det skyldes, at den evaluerer 63 landes evne til at udvikle sig samt at tiltrække og fastholde talenter. Fælles for de tre er, at de alle er essentielle faktorer, når det kommer til at forbedre et lands konkurrenceevne. Og netop en forbedret konkurrenceevne er ifølge IMD vejen frem, fordi det skaber vækst på lang sigt, flere job og øger landets velfærd.

De 63 lande, der er på IMDs liste, er blevet vurderet efter adskillige parametre. Det har resulteret i 32 underkategorier, som efterfølgende er samlet i tre overordnede hovedgrupper – »investering og udvikling«, »appel« og »parathed«.

Danmark er listens absolutte topscorer, når det kommer til »investering og udvikling«, mens vi derimod kun rammer en samlet sjetteplads, hvis man ser på landets score indenfor »parathed«. Til gengæld scorer Danmark en tredjeplads i flere af underkategorierne, hvilket eksempelvis ses ved landets evne til at tiltrække og fastholde talenter i den private sektor.

Sammenlignet med sidste års liste bevarer Danmark sin placering, mens Schweiz indtager førstepladsen. Toppen af listen har dermed været uændret gennem de seneste syv år.

Efter Danmark kommer vores svenske naboer, der er rykket tre pladser op, mens Østrig napper fjerdepladsen. Femtepladsen indtages af Luxembourg. Toppen af dette års liste er igen domineret af tilstedeværelsen af europæiske lande, men Singapore har formået at klemme sig ind i top-10.

»De fleste ledende økonomier lægger vægt på langsigtet talentudvikling ved at fokusere på investeringer og udvikling. Den vurdering går ud over akademiske aspekter og omfatter effektiv implementering af lærepladser og efteruddannelse af medarbejdere. En sådan tilgang sikrer en konstant overensstemmelse mellem efterspørgslen på talent og forsyningen af samme,« siger professor Arturo Bris, direktør for IMD Verdenscenter for konkurrence, ifølge en pressemeddelelse.

Resten af top-10 udgøres af Norge, der ligger på sjettepladsen. Herefter kommer Island, Finland og Holland, mens Singapore altså indtager ranglistens tiendeplads. Bunden udgøres af Brasilien og Venezuela og Mongoliet, der tager sidstepladsen.

IMD har udfærdiget ranglister som denne med henblik på at måle landes konkurrenceevne siden 1989.