Idémanden bag Skandinaviens største lektiefirma: »Før vi kom til, var det naboens søn eller kollegaens datter, som gjorde det for sorte penge«

I podcasten »SuccesKriteriet« medvirker Nicklas Kany, som står bag virksomheden MentorDanmark, der siden 2013 har tilbudt privat lektiehjælp landet over, til en snak om partnerskabet med Gyldendal og de store fremtidsplaner.

Nicklas Kany, administrerende direktør for MentorDanmark, fik ideen til sin virksomhed, da han selv arbejdede som lærervikar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nicklas Kany er iværksætter helt ind til benet. Han er en af dem, som ser løsninger på problemer, og som ikke er bange for at kaste sig ud i det, når han øjner muligheden for at starte sit eget.

Som 21-årig udviklede han derfor Danmarks første elektroniske tællekasse til badminton, som han efterfølgende solgte til Virklund Sport, og senere startede han virksomheden Netunderviser, som skulle være undervisningens YouTube. Netunderviser startede flyvende, men lukkede efter tre år. Det slog dog ikke Nicklas Kany ud, og få år efter var han idémanden bag et storstilet kunstprojekt til fordel for Børnehjælpsdagen med kronprinsesse Mary som frontfigur.

»Jeg har aldrig haft særligt mange overvejelser, om jeg skulle kaste mig ud i det eller ej. Det har været et spørgsmål om, at jeg ikke har kunne lade være,« fortæller han Ane Cortzen i podcasten »SuccesKriteriet«

Alle sine projekter stablede han på benene ved siden af sin uddannelse og sit studiejob som lærervikar. Og især sidstnævnte har vist sig at blive altafgørende for Nicklas Kanys hidtil største og mest succesfulde virksomhed, MentorDanmark.

»Jeg har altid elsket at undervise, hvad enten det var som badmintontræner i den lokale badmintonklub eller som lærervikar, og jeg gik nok mere op i undervisningen end mit eget studie på universitetet,« fortæller han.

Lockout blev startskuddet

I 2013 kunne mere end en halv million elever ikke komme i skole i 25 dage, da 67.000 lærere blev lockoutet efter et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening. Nicklas Kany så en mulighed for at komme eleverne til undsætning og kiggede mod udlandet for at finde inspiration.

»Det gik op for mig, at privat lektiehjælp er en industri, som er kæmpestor ude i verden, men man havde ikke en organiseret branche for det i Danmark. Hvis man tog en tur over til Sverige, var det en branche, som opstod for 15 år siden, og i Tyskland er det en milliardindustri,« fortæller Nicklas Kany.

Han droppede endegyldigt ud af økonomistudiet og kontaktede virksomheden ASPIRI, der laver eksamensforberedende undervisning, og sammen stiftede de MentorDanmark. I starten fik virksomheden masser af medieomtale ved at tilbyde gratis undervisning til 9.-10.-klasserne, som skulle til afgangsprøver midt i den kaotiske lockout.

Nicklas Kany

»Vi ser ikke os selv som en konkurrent til skolen eller har vores eksistensberettigelse på baggrund af en dårlig skole. I virkeligheden er vores forløb allerbedst, når det sker i samspil med skolen«


Efter lockoutens afslutning etablerede de betaling for lektiehjælpen, men det var tys-tys fra forældrenes side, at man benyttede sig af MentorDanmark, og Nicklas Kany måtte i en del debatter forsvare sig imod den yderste venstrefløj, som var imod, at der var mulighed for at købe ekstra undervisning.

»Det er jo en holdningssag, hvor stor en del skolen bør tage sig af. Jeg tror altid, at der vil være behov for noget ekstra. I virkeligheden har vi bare gjort det synligt. Før vi kom til, var det naboens søn eller kollegaens datter, som gjorde det for sorte penge. Man kan vende den om og sige: Nu har alle adgang til kvalitetssikret hjælp. Ja, det koster nogle penge, men er det ensbetydende med, at det ikke skal være tilgængeligt? Vi ser ikke os selv som en konkurrent til skolen eller har vores eksistensberettigelse på baggrund af en dårlig skole. I virkeligheden er vores forløb allerbedst, når det sker i samspil med skolen,« lyder argumentet fra Nicklas Kany, som de seneste år har oplevet en stor stigning i anbefalinger og accept fra skolerne.

Ny partner er win-win

Det er siden kritikken i begyndelsen gået stærkt for MentorDanmark, som i regnskabsåret 2017/18 havde en omsætning på 44 mio. kr. og et driftsoverskud på fem mio. kr. Virksomheden har i dag 35 fuldtidsansatte på hovedkontoret og 3.000 mentorer, som alle skal være over 17 år, have en ren straffeattest og fremvise topkarakterer i de fag, de vil undervise i. Ud over lektiehjælpen har MentorDanmark i 2018 udviklet Substy, som er en platform, der skal øge undervisningskvaliteten af vikartimer og effektivisere skolernes vikardækning, som udgør omkring 11 pct. af alle undervisningstimer.

Den idé fik Gyldendal til at melde sig på banen, og i december 2018 blev det offentliggjort, at forlaget havde købt 60 procent af aktierne i MentorDanmark til en værdi af 57 mio. kr.

»Derudover investerede vi sammen 10 mio. kr. i Substy. Jeg gik fra at have nogle medejere, der ikke var aktive i virksomheden, til at have nogle medejere, som kan løfte produktet. For mig er det rent win-win at få dem med om bord, og jeg er enormt stolt af, at en virksomhed som Gyldendal vil med på vores rejse.«

Fremover kan eleverne altså vinke farvel til at spille rundbold i vikartimen, for med Substy vil skolernes vikardækning, der består af en opringning tidligt om morgenen, når læreren har meldt sig syg, blive erstattet af en app. Her vil vikaren med de rette kvalifikationer i eksempelvis fransk blive matchet med fransktimen.

Og spørger man Nicklas Kany, om han selv har planer om at vinke farvel til MentorDanmark og Substy, er svaret klart:

»Jeg er administrerende direktør i både MentorDanmark og Substy, så det er ikke, fordi jeg mangler noget at lave. Jeg tror, det er farligt at se en virksomhed som noget konstant. Enten er man under udvikling, og ellers er man under afvikling. Vi har alle forudsætninger for at fortsætte med at udvikle. Min skabertrang bliver opfyldt til fulde der, hvor jeg er.«