IBM-vækst giver nye jobs

Efter kanonregnskab for 2003 lover IT-giganten IBM nu 15.000 nye stillinger og når dermed største medarbejderstab siden 1991.

IBM-vækst giver nye jobs - 1
Gode regnskabsmeddelelser fra IBM betyder, at der er brug for 15.000 nye medarbejdere i år. Her fra en computermesse i Forum. <br>Foto: Morten Juhl <br> Fold sammen
Læs mere
Endelig. Efter lang tid med regnskabsmeddelelser om fremgang, men desværre færre jobs, kom der i går udspil med flotte løfter fra en verdens største virksomheder.

IT-giganten IBM meddelte, at flot regnskabsfremgang for 2003 vil blive fulgt op af ansættelse af 15.000 nye medarbejdere i år.

Det vil bringe »Big Blue« IBM op på 331.000 medarbejdere, og det bliver det største antal siden 1991, hvor medarbejdertallet på verdensbasis var 344.000.

»Vi tror på fremgang for hele IT-branchen i 2004,« sagde lederen af IBMs afdeling for strategisk ressourcestyring, Garrett Walker, på et pressemøde, hvor han også oplyste, at IBM i år vil bruge 1,2 mia. kr. på efteruddannelse af medarbejdere inden for »hotte områder« - som han ikke ville specificere - på IT-området. Omkring 4.500 af de nye jobs vil blive oprettet i USA og næstflest vil komme i Kina, Indien og Europa.

Elefantdans
IBM har ændret sig meget siden 1991, hvor virksomheden altid omtaltes som verdens største computervirksomhed - i evig krig med monopolmyndighederne.

I 1993 røg IBM i økonomisk krise, og McKinsey-konsulenten Lou Gerstner blev udpeget som redningsmand, hvorefter han gik ind og drejede IBM til nærmere at blive en servicevirksomhed, der hjælper virksomheder med at udnytte informationsteknologi til at løse deres opgaver.

»Hvem siger, at elefanter ikke kan danse«, kaldte han sine memoirer efter sidste år at have afleveret stafetten til den ti år yngre Sam Palmisano, der har fulgt recepten.

At IBM fortsat er en af verdens førende teknologivirksomhed kom der i øvrigt i sidste uge et helt andet tal for: En frisk statistik afslørede, at IBM i 2003 havde søgt hele 3.415 nye patenter.

Det er det største antal nogensinde og bringer i øvrigt IBMs beholdning af patenter op på 25.000 - tre gange så mange som Hewlett-Packard, Dell, Microsoft, Sun, Oracle, Intel, Apple, EMC, Accenture og EDS - tilsammen.