IBM lander gigantiske kontrakter

IBM indgår milliardaftale med A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank om IT-drift over ti år.Aftalen ændrer på prognoser for udlicitering i Danmark.

IBMs milliardstore aftale med A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank rykker på alle forudsigelser om udlicitering i Danmark til næste år. De får nu et pænt nøk opad.

Samtidig med at IBM i går officielt overtog 3.179 medarbejdere i de opkøbte IT-virksomheder Mærsk Data og DMdata, offentliggjorde IBM samtidig aftaler med A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank. Alene udvidelsen af aftalerne har en værdi af én milliard dollar fordelt på ti år. IBM-paraplyen overtager blandt andet stort set al IT fra Danmarks største bank.

»Det stort set eneste, der nu er tilbage af IT-speciale i Danske Bank, er udvikling af nye applikationer,« siger Anders Lund Rendtorff, IBM Danmarks kommunikationschef.

15-20 procent højere
DMdata, som tidligere var en del af Danske Bank, har drevet bankens IT-systemer ude i filialerne. Nu forlænges den treårige aftale til ti år, og samtidig overtager IBM hele den centrale IT-drift i Danske Bank i de næste ti år.

Oveni skal IBM populært sagt sikre, at Mærsk-koncernens IT-system til finansstyring SAP kan arbejde sammen med alle andre indrapporteringssystemer i hele koncernen. IBMs tidligere aftale med Maersk Sealand i 120 lande til en halv milliard kroner udvides dermed.

»Vi skal opjustere vore prognoser efter dette. Vi havde regnet med, at det samlede, danske marked for udlicitering i år ville ende på 8,7 milliarder kroner, og at det næste år ville vokse til 9,6 milliarder kroner. Men med denne aftale og den kommende aftale om drift af det danske forsvars nye systemer - som vel er på 300-400 millioner kroner om året - vil jeg anslå, at væksten næste år bliver 15-20 procent højere end i år. Det er meget oven på de år, vi har haft,« siger senioranalytiker Mette Ahorlu fra analysehuset IDC.

Selv om IBM-aftalerne er drift og derfor skal fordeles over flere år, kalder hun det stadig »en væsentlig vækst i markedet«, selv om udvidelsen af Mærsk-kontrakten var »ret forudsigelig«. Det var størrelsen dog ikke.

Solid IBM-dominans
IBM sidder nu solidt på Danmarks to største banker, idet Nordea i fjor indgik en tiårig aftale med IBM til en værdi af 16,3 milliarder kroner.

Alligevel mener IBM med de nye aftaler at sidde på mindre end 30 procent af det danske IT-servicemarked.

Danske Bank, som sammen med netop IBM gennemgik en række krisedage sidste år med næsten totalt IT-nedbrud, har tidligere meddelt, at udlægningen af IT-driften vil spare banken for 100 millioner i 2005 og derefter »stige progressivt« over de ti år.

Både Peter Straarup, Danske Banks ordførende direktør, og skibsreder Jess Søderberg fra A.P. Møller-Mærsk fremhæver i kommentarer det samarbejde, som virksomhederne har haft med IBM, og de forventninger, som de har til det nu udvidede IBM.

Mere i vente
Mette Ahorlu fra IDC tror, at væksten i udlicitering på IT-serviceområdet ikke slutter med dette.

»Mange kommuner vælger nok at bruge strukturreformen til at udlicitere, og staten har også hidtil været meget tilbageholdende. Alt i alt bliver der så næsten tale om en fordobling af væksten fra 2003 til 2005,« siger hun.