IBM i koreansk bestikkelsessag

Verdens største computerfirma afsløret som centrum i koreansk bestikkelsessag med 48 tiltalte.

Læs mere
Fold sammen
Verdens største computerfirma, amerikanske IBM, blev i går afsløret som centrum for en omfattende korruptionsskandale i Sydkorea.

48 embedsmænd og virksomhedsledere fra bl.a. en række IBM-selskaber blev i går tiltalt for at have modtaget og uddelt bestikkelse, bl.a. med det formål at sikre IBM-kontrakter på PC-udstyr til prominente sykoreanske kunder som det lokale skattevæsen, informationsministeriet og det nationale TV-selskab. Også Sydkoreas anklagemyndighed havde en IT-chef, der lod sig bestikke.

12 af de tiltalte blev varetægtsfængslet, bl.a. chefen for IBM Koreas afdeling for salg til det offentlige. Chang Kyung Ho fik sammen med fire kolleger en fyreseddel fra IBM, der lod meddele, at de tiltalte medarbejdere har handlet i strid med IBMs interne praksis.

En følge af sagen bliver - i hvert fald offcielt - at IBM ikke vil kunne få nye ordrer i to år.

Sagen kom frem, efter at Sydkoreas præsident Roh Moo-hyun har lovet en skærpet indsats mod korruption i landet, og hovedstanden Seouls anklagemyndighed meddelte, at sagen handler om ordrer på servere og PC-dele for omkring 52 mia. won, ca. 300 mio. kr. i årene 2001-2003.

Embedsmænd fra nøglekontorer i centralforvaltningen fik ifølge anklageskriftet omkring tre mio. kr. udbetalt for at hjælpe IBM og bl.a. underleverandøren LG Electronics, der fremstiller computerskærme o.lign., til at vinde licitationer i de toneangivende ministerier og departementer.

De var i stand til på forhånd at give oplysninger om konkurrenters tilbud, så IBM kunne give bedre tilbud. En 49-årig medarbejder i skattevæsenet menes alene at have modtaget over 300.000 kr.

Gennemsnitslønnen i Sydkorea er omkring en sjettedel af lønnen i Danmark og USA.

Chang Kyung Ho nøjedes ifølge koreanske medier ikke med at lede IBM og LGs bestikkelsesfond, men tog også selv mod penge og et dyrt golfklubmedlemskab fra underleverandører, der ville have udbytte af hans forbindelser. Sagen startede så sent som i november, da anklagemyndigheden fik et tip om, at en medarbejder i et fælles selskab mellem IBM og LG havde tilbudt et stort beløb for hjælp til sejr i licitationer om kontrakter med Koreas TV-selskab, flåden og KT, landets største teleselskab.

Men det var altså kun toppen af isbjerget.