I planeternes tegn

I astrologernes verden er planeterne ikke bare pletter på himlen. De sætter rammerne for begivenhederne i fremtiden. Alt, hvad der har et forløb i tid og rum, har et horoskop. Det gælder alt fra et menneskeliv til et bryllup eller en virksomhedsstiftelse. Erhvervsastrologi Karl Aage Jensen mener, at man skal opfatte et horoskop som et landkort eller et søkort, som man kan navigere efter. Det er et ekstra redskab, der kan gøre livet mere sikkert - ikke bare for mennesker, men også for virksomheder.

- Det kan blandt andet bruges til personaleansættelser, økonomisk rådgivning, risikovurdering eller de skal måske have hjælp til at sætte en dato på en reception, siger Karl Aage Jensen.

Han har også haft opgaver med teambulding. Han lægger horoskop på en gruppe medarbejdere og sammenligner dem og kan rådgive efter, hvordan de passer sammen.

Men selvom flere virksomheder gør brug af astrologer, er det de færreste, der vil stå frem.

- Det er meget vanskeligt at få virksomheder til at stå frem, fordi de ikke vil risikere at miste markedsandele ved at deres kunder f.eks. har en overbevisning, der går i mod astrologi. Derfor vil de ikke stå frem, siger han.

Derudover er der også nogle, der ikke vil fortælle om det, fordi de vil undgå at deres konkurrenter også vil begynde at bruge astrologien.

Determinisme?

Karl Aage Jensen sidder til dagligt i Astrologihuset på Nørrebro og ligger horoskoper på begivenheder, mennesker og virksomheder. Gennem de seneste ti år har han haft besøg af omkring 500 firmaer. Han får også besøg af folk, der skal til at starte egen virksomhed og gerne vil have en god start - astrologisk set. Men som virksomhed kan man teknisk set lave en ny fødselsdato ved f.eks. at lave et nyt selskab og ifølge Karl Aage Jensen skabe bedre rammer for virksomheden.

Planeterne kan af gode grunde ikke flyttes, og der er derfor også en slags indbygget determinisme i astrologien.

- Men det er ikke mere deterministisk, end at folk kan tage en anden beslutning, forklarer han. En virksomhed kan være blevet stiftet på en god dag - astrologisk set, men hvis direktøren driver sin virksomhed dårligt, kan planeterne ikke redde ham. Karl Aage bruger Tivoli som eksempel på det modsatte. Tivoli er stiftet på en dag, hvor planeterne ikke står til forlystelsesparkens fordel, men fordi de hele tiden har været i stand til at forny sig, er det lykkedes dem at overleve, selvom planeterne har trukket i en anden retning.

I virksomhedernes tegnKarl Aage Jensen har set på, hvordan 2005 bliver for otte udvalgte virksomheder. Han har fået start- og stiftelsestidspunkt, men ikke deres navn. Starttidspunktet er f.eks. den første arbejdsdag eller den dag, de lancerede deres produkt. Udfra datoerne kunne han genkende SAS og Lego.

TrendyBaby

Den første virksomhed er blot to år gammel og sælger børnetøj via internettet. Til næste år forudser de selv, at de kommer til at sælge børnetøj i Skandinavien for 30 millioner kroner.

Det kommende år anbefaler astrologen, at TrendyBaby skal være opmærksom på markedsføringen. Hvis de gør en ekstra indsats, kan det give en omsætningsstigning på 25-30 procent. Det kan f.eks. være udvidelse af konceptet med nye produkter. TrendyBaby kan se frem til et år med slid og slæb, men også personalestyrkelse og en enkelt personaleudskiftning.

Montana

Planeterne fortæller, at reolfabrikken Montana, er en solid og velkonsolideret virksomhed, hvor der er meget kreativitet. Der ser ud som om, det er en virksomhed, hvor der skal ydes, før der nydes Det er også en veltrimmet virksomhed med et godt omdømme og en jævn omsætning. Det kommende år kan der ske et enkelt skift i ledelsen, evt. i forbindelse med at en i ledelsen går på pension. Det er en virksomhed, der gerne vil ekspandere ud over de danske grænser. Der er meget initiativ, vilje og handlekraft bag virksomheden. De bedste udviklingsmuligheder er på det internationale marked.

Lego

Astrologen forudser endnu et hårdt år for Lego med et underskud på linje med 2004. Billund-virksomheden har også udsigt til udskiftning på topplan og endnu en fyringsrunde. Omkring en trejdedel eller fjerdedel af produktionen i Danmark vil blive udfaset og udflaget til lande med billig arbejdskraft. Planeten Neptun er inde i billedet det kommende år og Lego skal derfor passe på, at andre ikke stjæler deres ideer. Fejldispositionerne, der er truffet i fortiden spøger stadig, og organisationen skal slankes endnu mere for at undgå yderligere nedgang. Det er planeten Pluto, der er på spil. Der er dog udsigt til at den forsvinder ud af billedet i 2006. Det vil dog kun komme lego-koncernen til gode, hvis de får lavet de nødvendige ændringer.

Aarstiderne

Aarstiderne, der sælger økologisk mad over internettet havde de første leveår en nærmest eksplosiv fremgang. De seneste to år har virksomheden stadig haft sorte tal på bundlinien og vækst, men i et mere beskedent omfang.

Planeterne forudser, at virksomheden har mulighed for en stærkt stigende indtjening i 2005 - måske helt op til en fordobling i sommeren og efteråret. Astrologen mener, at det kan havde noget at gøre med, at der skal gøres nogle investeringer, der skal til for at skabe grundlag for væksten. De har indtjeningsplaneten stående i spænding til kriseplaneten i deres fødselshoroskop, som betyder, at der på forhånd er lagt et låg på væksten. Derfor anbefaler astrologen, at de simpelthen laver en rekonstruktion, der får effekt fra en dato, der astrologisk set er mere fornuftig. Det kan f.eks. gøres ved at ændre formen af selskabet eller lave en ny begyndelse med en form for relancering.

SAS

Hvis der ikke sker fundamentale ændringer det kommende år, vil der ikke været noget, der hedder SAS om to år. Det vil enten være slugt op af et andet selskab eller blive splittet op i mindre selskaber. SAS har siden 1995 både haft Neptun og Pluto inde i billedet, og det afgørende bliver, om de er istand til at trimme virksomheden. Der vil ske ændringer på topplan i 2005 i et forsøg på at vende udviklingen. Organisationsændringer og fyringsrunde er under opsejling og i sommeren 2005, vil der enten blive besluttet eller gennemført en form for fusion og/eller opsplitning.

Spamfighter

Jubii-bagmanden, Martin Thorborg, startede sidste år en ny virksomhed, der laver og sælger intelligente spamfiltre. Både start og stiftelsesdato er astrologisk set nærmest perfekte. Med de datoer i bagagen har Martin Thorborg givet sin virksomhed en god start på livet. Planeterne fortæller, at det er en virksomhed med gode udviklingsmuligheder, sjov og kreativitet. Planeterne giver også grundlag for opgang med op til 25 procent det kommende år. De skal dog slå koldt vand i blodet og sørge for at fundamentet er med.

By Malene Birger

Sidste år gik designer Malene Birger for sig selv og startede sit eget modehus op: "By Malene Birger". Hun var med til at starte det danske design - Day Birger et Mikkelsen.

Det er endnu en virksomhed, hvor Pluto er inde i billedet. 2005 bliver et sliderår. De skal passe på ikke at have for mange bolde i luften og direktøren skal være opmærksom på ikke at brænde ud. Det vil være en god ide at uddelegere opgaver. Der bliver krævet meget, og de skal have viljen til at give slip på gammel vanetænkning. Hvis de tager højde for det og holder fokus, kan de opleve en stor fremgang enten i 2005 eller 2006. Her anbefaler astrologen også, at de laver ændringer, så virksomheden astrologisk set får et nyt horoskop og dermed skaber nogle bedre rammer.

Flemming Vilhelmsen ApS

Flemming Vilhelmsen har netop startet virksomhed, hvor hovedfokus er blikkenslagerområdet. ErhvervsBladet har fulgt ham i opstartsfasen og skrevet en række artikler om de udfordringer, der har været undervejs (d. 18/11 og 9/12).

Planeterne advarer om, at det er en virksomhed, der meget let kan komme til at miste fokus. Men intuition er også i fokus. Der er gode muligheder, for at han kan opfinde noget nyt. Men økonomisk ser 2005 svær ud. Den første del af året kan blive præget af stress, og han skal derfor huske at passe på helbredet. Den sidste halvdel bliver dog bedre. Fra April og Maj er der gode muligheder for nytænkning, opfindsomhed, nye impulser og inspiration.

BOKS: Planeternes betydning

Solen: Lederen, livskraften, identitet

Må5nen: Hjemsted, lokalitet, nærmiljø

Merkur: Service, kontrakter, aftaler, analyse, distribution, kommunikation, forbindelser, medier, forsyninger

Venus: Popularitet, appeal, accept, kreditværdighed

Mars: børsaktivitet, motivation, pionérånd, panik

Jupiter: Vækst, jura

Saturn: Firmaets rygrad/ struktur, planlægning, pålidelighed

Uranus: Opfindsomhed, fornyelse, chok, det at være den eneste eller enestående - at være almindelig er uønsket

Neptun: Image, illusioner, opløsning, rygter, afsløringer, skandale, kriminalitet

Pluto: Fallit, store transaktioner, skatteforhold, magt, omstrukturering, gældssanering, selvransagelse, undergrundsvirksomhed.

Kilde: Karl Aage Jensen, Astrologihuset

BOKS: Hvad siger stjernetegnet om virksomheden

De tolv stjernetegn kan inddeles i fire grupper: Ild, vand, jord og vand. Ligesom astrologerne mener, at stjernetegner og grupperne siger noget om vores egenskaber, er virksomhedernes grundlæggende egenskaber også påvirket af, hvornår de er stiftet.

Ildtegn (Vædder, Løve, Skytte): Tager initiativ og sætter i gang

Jordtegn (Tyr, Jomfru, Stenbuk): konsolodierer, holder i gang, rationalitet

Lufttegn (Tvilling, Vægt, Vandbæren): Innovation, nytænkende, kommunikation

Vandtegn (Fisk, Krebs, Skorpion): Atmosfære, sociale relationer, sammenhold

Kilde: Karl Aage Jensen, Astrologihuset