I køkkenet med Landbrugsrådet

Landbrugsrådet vil oprette madskoler som en pendant til de succesrige fodboldskoler for børn. Der kommer 30 næste år, og målet er 100, fortæller formanden for Danske Slagterier Bent Claudi Lassen.

Hvorfor gør I det her?

»Hvis ikke Dansk Landbrug og Landbrugsrådet skulle tage et medansvar for at vores børn og unge og i det hele taget befolkningen har en sund ernæring og levevis, hvem skulle så. Så selvfølgelig gør vi det. Vi tager gerne et medansvar.«Men hvorfor er det overhovedet blevet nødvendigt. Hvad er det, der gør, at så mange bliver for fede?

»Årsagen er de vaner, man har fået hos børn og unge med masser af søde sager, både slik og sodavand. Det er nogle vaner, vi gerne vil være med til at lave om på.«Nu nævner du slik og sodavand, det er sikkert meget bevidst. En del af fedmeproblemerne herhjemme er vel også opstået på grund af for fede basisfødevarer, hvoraf en stor del kommer fra dansk landbrug?

»Nej, det er ikke rigtigt. De sidste seks-syv år har vi virkelig fået et varieret og voldsomt stort udbud af fedtfattige og slankefremmende basale fødevarer. Både hvis du tager mejerisektoren og kødsektoren så er der et udbud af fedtfattige og meget magre fødevarer.«Selv om der er kommet flere fedtfattige produkter, vil I vel stadig sælge bacon, flæsk og piskefløde?

»Der er ikke noget galt i, at man som familie benytter sig af hele spektret. Der skal være nogle hurtige og lette måltider ugen igennem, og så er der mange, som gerne vil kræse lidt med de retter med piskefløde i weekenden, når man skal hygge sig med hinanden.«Får instruktørerne på madskolerne frit spil, så de også kan holde en pakke Tulip-bacon op og fortælle, at det skal man holde sig fra, hvis man er lidt for tyk?

»Den rådgivning, der bliver givet, skal være reel rådgivning. Jeg vil garantere, at det bliver troværdig rådgivning. Det her er ikke et forsøg på at lave reklame for et bestemt produkt. Vi gør det her, fordi vi i erhvervet og i branchen klart føler et medansvar for, at den danske befolkning har en sund ernæring og en god levevis. Vi har gode danske råvarer, og de bliver selvfølgelig brugt, men der ligger ingen promotion i det her.«