I Kirgisistan skal alle have en guldbarre

Bestyrelsesformanden for Kirgisistans nationalbank arbejder for at alle landets borgere skal eje 100 gram guld. I guldbarrer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bor lige i underkanten af seks millioner mennesker i Kirgisistan. Landet, der ligger klemt ind mellem Kina og Kazakhstan i centralasien. Landets største eksportvare er guld. Og står det til Tolkunbek Abdygulov, der er bestyrelsesformand i Kirgisistans nationalbank, skal de allesammen eje 100 gram guld hver. Det skriver Bloomberg.

I to år har landets nationalbank udbudt guldbarrer til befolkningen og ifølge Bloomberg, har de solgt 140 kilo guldbarrer i forskellige størrelser.

»Guld kan opbevares i lang tid, og selvom der er udsving på priserne på det internationale marked, så mister guld ikke sin værdi for befolkningen, når det kommer til opsparing,« siger Tolkunbek Abdygulov til Bloomberg.

Nationalbanken fremstiller guldbarrer fra ét til 100 gram. Han siger desuden, at guldet skal ses som et middel for borgere til at investere eller opspare. I dag bruger folk i landlige områder i Kirgisistan eksempelvis deres kvæg til investering, og det ser han gerne ændret, siger han til Bloomberg.

I Tyrkiet bruger man guldbarrer som reserveaktiver. Ifølge det engelsksprogede tyrkiske medie Hürriyet Daily News sagde præsident Erdogan sidste år, at landets borgere skulle veksle al udenlandsk valuta om til guld eller tyrkiske lira.

Hvis Tolkunbek Abdygulovs plan går igennem vil landets borgere tilsammen eje næsten 600 ton guld. Han mener dog ifølge Bloomberg, at det er realistisk, men han vil ikke sætte en dato på, for hvornår målet skal nås.
I følge London Gold PM Fix er guldprisen per gram i dag 277,87 kroner.