Hyundai bygger ny bilfabrik i Østeuropa

Den sydkoreanske bilproducent følger efter konkurrenterne og placerer ny, stor bilfabrik i Østeuropa. De nye EU-lande kæmper hårdt med hinanden for at tiltrække investeringer.

Hyundai bygger ny bilfabrik i Østeuropa - 1
Sydkoreanske Hyundai er den seneste bilproducent, der bygger fabrik i Østeuropa for at være tæt på det vesteuropæiske marked til lave lønninger. Foto: Bloomberg
Læs mere
Fold sammen
I et eksempel på den blodige konkurrence på lave omkostninger mellem de nye EU-lande vandt Slovakiet i går over Polen i forsøget på at tiltrække en ny, kæmpe bilfabrik fra den fremadstormende sydkoreanske bilfabrikant, Hyundai.

Investeringen har en værdi af 700 millioner euro, og fabrikken vil producere over 200.000 biler om året fra 2006.

Det er anden gang på få år, at Polen taber kampen om en stor bilfabrik, efter at et anlæg til 1,5 mia. euro for to år siden gik til Tjekkiet. Tabet af Hyundai-fabrikken bærer ved til tvivlen om den polske økonomis konkurrencedygtighed. Begge lande havde tilbudt skattefordele, gratis jord og infrastruktur til bilfabrikanten, men Slovakiet vandt angiveligt på at have marginalt lavere lønomkostninger - de laveste blandt de nye EU-lande. 30 procent af Slovakiets eksport kommer fra biler.

Hyundai, som for ti procents vedkommende ejes af DaimlerChrysler, følger dermed en række andre bilfabrikanter, der i de senere år har slået sig ned i Østeuropa for at være tæt på det vesteuropæiske marked, men lagt væk fra dets lønniveau. Sydkoreanerne, der herhjemme er bedst kendt for deres Kia-bilmærke, skruer dermed op for tilstedeværelsen i Europa efter hidtil at have koncentreret sig mest om det amerikanske og det kinesiske marked. Omkring en tredjedel af selskabets salg gik til Europa sidste år, men Hyundai regner med at fordoble omsætningen her i 2005.

Hyundai er et af verdens hurtigst voksende bilselskaber. Selskabet solgte sidste år over én million biler og håber på om få år at blive blandt verdens fem største bilproducenter.