Hvor er Danmarks stenrige IT-ikoner?

I USA vrimler det med IT-iværksættere blandt landets rigeste mennesker. Herhjemme har vi kun tre på listen. Høj skat, for tidlige exits, ringe talent og for få risikovillige investorer er en del af forklaringen.

Man spejder forgæves efter Jesper Buch, der skabte Just-Eat og børsnoterede selskabet i London, på listen over de 100 rigeste danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På magasinet Forbes’ liste over USAs rigeste vrimler det med IT-milliardærer – i dollar vel at mærke.

F.eks er Mark Zuckerberg, Facebook-stifteren, god for 28 mia. dollar, Amazon-stifter Jeff Bezos overgår ham med 31 mia. dollar, og de to Google-stiftere, Larry Page og Sergey Brin, er begge gode for omkring 30 mia. dollar.

På Berlingske Business Magasins danske rigeliste er der kun tre IT-folk. Og de to – studiekammeraterne Tais Clausen og Nikolaj Deichmann – har endda skabt deres formue på i alt godt tre mia. kr. i det samme firma, 3 Shape, der laver CAD-CAM-software. Janus Friis, der for år tilbage solgte Skype, optræder også på listen, men i egenskab af investor snarere end IT-iværksætter.

De nye på den danske rigeliste er købmænd som Jens Poulsen fra modetøjsvirksomheden DK Company eller Lise Aagaard med troldekugle-smykkerne.

Man spejder forgæves efter Jesper Buch, der skabte Just-Eat og børsnoterede selskabet i London. Han er nu flyttet til Spanien og har gang nye investeringer der. Det samme gælder Jesper Balser, en af de tre oprindelige Navision-stiftere, der var med til at sælge firmaet til Microsoft for 11 mia. kr. i år 2000. Han bor nu i London.

Morten Wagner, der er blevet velhavende på Dating.dk, opererer fra Schweiz. Stifterne af Podio, erhvervslivets Facebook, Anders Pollas og Jon Froda, solgte deres succesvirksomhed til Citrix, endnu mens den var ganske ny. Mikkel Svane, skaber af Zendesk, der laver kundeserviceprogrammer, opgav Danmark i 2009 og rejste penge til sit succesfirma i San Francisco. Den tyske ERP-gigant SAP lagde 18,7 mia. kr. på bordet for IT-firmaet Successfactors, der var stiftet og ledet af danske Lars Dalgaard. Han opererer fra Californien, hvor han investerer i nye virksomheder.

Hvorfor har vi ikke flere IT-milliardærer i Danmark? Er det ikke netop fra IT-branchen, vi skal vente os nye store virksomheder, der kan finansiere vores velfærd?

»Ramt forbi,« ville en Jesper Buch nok sige. Han har ikke holdt sig tilbage med at kritisere de danske rammevilkår, når vi taler beskatning og muligheden for at beholde en større del af den kage, man har selv har bagt.

Fire vigtige årsager

Men en ting er skatten – den kan man altid fremhæve, selv om vi dog ikke har formueskat herhjemme. Men andre faktorer er nok så afgørende. Her er fire af de vigtige:

1. For det første er det ikke kun i Danmark, vi savner IT-milliardærer. Det gør vi over hele Europa. Iværksætterkulturen er ikke rodfæstet blandt vore teknikere eller programudviklere.

2. Europa udgør ikke som USA et stort samlet digitalt marked, hvor du kan afsætte dine digitale produkter. Vi har nok en fælles valuta, men skatte- og momsregler og regulering er forskellig i de europæiske lande. Det hæmmer væksten. EU arbejder på sagen, men gennembruddet er ikke kommet.

3. Vi har ikke det dynamiske finansielle miljø, som skal til for at sætte nye succesfulde IT-virksomheder i søen. Bankerne holder igen og vil ikke finansiere virksomheder, hvis aktiver ligger i den immaterielle verden. Og danske business angels og venturefonde er for få og små.

4. Vi har alt for få IT-udviklere. Sidste år var der 2.500 ubesatte stillinger i den danske IT-branche. I dag er der 4.000. Jo færre IT-programmører og forretningsfolk med IT-sans, jo færre IT-ikoner.

IT-mekka Berlin

Er der da slet ikke lyspunkter? Jo, men nok så meget i Berlin som i Danmark.

I disse år flokkes nye IT-iværksættere i den tyske hovedstad. Den har ry for at være cool. »Arm aber Sexy,« sagde Berlins borgmester for ti år siden.

Nu strømmer iværksættere til byen, der har lave huslejer, gode uddannelsessteder og en tradition for kreativitet, som går helt tilbage til de brølende tyvere. Undergrundsmiljøet blomstrer.

Det har venturekapitalen også fået øje på. Branchens virksomheder har i de senere år åbnet kontorer i den tyske hovedstad. Men vi har endnu til gode at se, at også tyske IT-iværksættere vokser sig store og blander sig med industrifyrsterne på rigelisten.

Selv om der sker meget i Berlin, er der ikke grund til helt at opgive ævred herhjemme. Vi har danske virksomheder, der har udviklet original software og klarer sig godt globalt.

Det gælder børsnoterede Simcorp, som står stærkt i finanssektoren. Og det gælder en familievirksomhed som Edlund i Valby, der har kombineret datalogi og aktuar­videnskab til fremgangsrig forsikrings-software. Et selskab som E-conomic, der laver regnskabssoftware til mindre virksomheder, vokser også kraftigt efter at være købt af kapitalfonden HgCapital.

Og mange af de danske IT-iværksættere, som er draget udenlands, har stadig et godt øje til, hvad der sker herhjemme. Derfor må de bedste IT-iværksættere i Danmark ventes at få en vis international bevågenhed. Men derfra og til, at de en dag når op på rigelisten, er der stadig lang vej.