Hvilken boble?

Flertallet af svenskerne er fortrøstningsfulde – også Peab, som bygger luksuslejligheder på det forladte værftsområde i Göteborg.

Ejendomsselskabet Peab har ikke mærket noget til økonomisk bekymring hos svenskerne, forklarer projektleder Therese Lundh, mens hun viser rundt i en ny lejlighed i Eriksberg. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GÖTEBORG: Deres udsendte er klar til at købe en luksuslejlighed på Eriksberg, Göteborgs tidligere værftsområde, som er blevet tryllet om til et attraktivt boligområde ud til vandet.

Den brede Göta Elven glimter i efterårssolen, og Göteborg by rejser sig på bredden overfor med sine statelige karreer og grønne træer. Stenas blåhvide færger glider majestætisk af sted ned ad floden, og lystbåde vipper langs bryggen. Hundredvis af nye luksuslejligheder er skudt op på elvens nordside, hvor borgere med penge på lommen ellers ikke har haft lyst til at bo. Men det har de nu, hvor Eriksberg har udviklet sig til et nyt mondænt kvarter med trendy restauranter, plads til egen båd og færgefart over Göta Elven til city.

Over hele området tårner den gigantiske røde Eriksberg-kran og signalerer autencitet og svundne tider, da hele fem værfter udgjorde byens livsnerve.

Optimistiske svenskere

Et ungt par kommer ud af den lokale sushi-restaurant med takeaway i en pose på barne- vognen. Jonas Kurol og Stina Karnlind nyder den fælles barselsorlov sammen med sønnen Frank. Begge er ingeniører og typiske for det nye unge set, som rykker ind i lejlighederne på Eriksberg. Millionudgiften til den nye lejlighed bekymrer dem ikke. De har deres gode job, og det går jo godt i Sverige!

Samme optimisme udstråler projektleder i ejendomsselskabet Peab, Therese Lundh. Peab har bygget flere karreer på Eriksberg, og der har hidtil ikke været problemer med at sælge.

Der er boligmangel i Göteborg, som årligt modtager 5.000 nye tilflyttere.

I dag har Therese Lundh besøg af arkitekterne på Peabs nyeste boligblok, som består af 120 lejligheder, hvoraf langt de fleste har udsigt over elven og det sydlige Göteborg. Lejlighedsblokken er rejst, men de fleste boliger står rå og er først klar til indflytning til januar, og håndværkere har travlt overalt.

Alligevel er 104 af Peabs nye lejligheder solgt; nogle af dem endda som led i spekulation i, at de stigende boligpriser stiger yderligere, fortæller projektlederen på vej op i elevatoren til prøvelejligheden på fjerde sal, som er tiptop færdig og indrettet af IKEA. Fire værelser med stor udsigtsbalkon for 3,6 millioner svenske kroner plus forbrug og drift på 5.000 svenske kroner pr. måned.

»Peab har ikke mærket noget til nogen bekymring eller opbremsning i folks købelyst,« siger Therese Lundh.

Mangel på boliger

Hendes fornemmelse understøttes af den svenske storbank SEBs boligprisindikator, som viser, at 62 procent af husholdningerne tror på stigende boligpriser i det kommende år, og bare 12 procent tror, at priserne falder.

Göteborgs største ejendomsmagnat Hans Wallenstam mener heller ikke, at der er udsigt til, at boligpriserne vil falde brat, som de gjorde i Danmark, da finanskrisen ramte landet:

»Priserne er ikke drevet af inflation, men af stor efterspørgsel. Der er boligmangel i både Göteborg og Stockholm. Alene hovedstaden får 40.000 nye indbyggere hvert år, mens Göteborg årligt skal finde boliger til 5.000 nye borgere,« siger han.

Indtil videre går det da også vældig godt. SEB har beregnet, at svenskernes formuer svulmer. Alene i andet kvartal i 2013 steg nettoformuen med 84 milliarder svenske kroner til over 8.000 milliarder svenske kroner, og ifølge SEB kan en væsentlig del af stigningen tilskrives de højere boligpriser.