Hviderusland gør arbejdsløshed ulovligt

Efter at have genindført stavnsbåndet, tager Europas sidste diktatur nu næste skridt og ulovliggør al arbejdsløshed.

Hvideruslands præsident, Aleksander Lukashenko, vil ulovliggøre arbejdsløshed. Fold sammen
Læs mere
Foto: DUMITRU DORU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvideruslands præsident Aleksander Lukashenko har grublet over, hvordan man slipper af med den sidste rest af arbejdsløshed i et land, hvor den officielle rate ligger på under én procent. Og nu har han svaret: arbejdsløshed skal fremover være ulovligt.

»Man skal geninføre begrebet "sociale parasitter«. Det er lettere for folk at forstå. Vi har brug for at tvinge folk i arbejde med alle metoder, vi kender og kan håndtere," sagde præsidenten på et møde i regeringen, ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Ifølge Moscow Times er præsidentens hensigt at idømme folk tvunget arbejde. Seneste 1. januar 2015 vil Hviderusland introducere metoder til at håndtere »sociale parasitter« - et begreb fra sovjettiden, hvor alle arbejdsduelige mennesker skulle arbejde for at opfylde drømmen om det utopiske kommunistiske samfund. Eksempelvis blev digteren Josef Brodsky idømt tvangsarbejde i 1964, til trods for hans argumenter om at forfatterskabet var hans arbejde. Han modtog senere Nobels litteraturpris i 1987.

Ifølge Hvideruslands statitstikkontor er arbejdesløsheden på under én procent, men reelt ligger den ifølge iagtagere på omkring 10 procent. I 2012 indførte parlamentet lovgivning, der fratog ansatte i skovbrug muligheden for at sige op uden deres arbejdsgivers godkendelse.

I maj opfordrede præsident Lukashenko ifølge Moscow Times eksplicit til at genindføre stavnsbåndet med en tilsvarende lov for landbrugssektoren.