Hvert sjette minut emigrerer en irer

Finanskrisen, der har ramt Irland hårdt, får et stigende antal irere til at emigrere. Historisk set er det ikke en ny tendens.

Foto: PETER MUHLY. En stor del af de unge irere udvandrer fra landet og søger især mod arbejde i Australien og Canada.
Læs mere
Fold sammen

Når der er krise i Irland, så emigrerer en stor del af befolkningen. Det er der historisk set en tradition for. Og situationen i landet lige nu er ikke en undtagelse.

Nye tal viser, at næsten 400.000 mennesker er emigreret, siden finanskrisen ramte Irland i 2008. Fra april sidste år til april i år udvandrede 10 personer hver time. Det skriver Financial Times.

Michael Bøss, der er lektor i historie og samfundsforhold ved Aarhus Universitet, er ikke overrasket over tallet.

»Der har ikke været noget synderlig opsving, der har givet tilstrækkelig grundlag for at skabe jobvækst i Irland. Så selvom der har været en vækst i Irland, så har det ikke været nok til at kunne fastholde unge mennesker med en uddannelse,« siger han.

Den stigende emigration i Irland er en tendens, der historisk set, har fundet sted før. Der har været en tilbøjelighed i befolkningen til at forlade Irland, hvis der er problemer. Trækker man linjen tilbage til midten af 1800-tallet, vil man se, at tendensen allerede begyndte der. Irland blev ramt af den værste hungersnød i landet. En svampesygdom førte til en kartoffelkatastrofe, hvor omring en million mennesker sultede ihjel. En stor del af befolkningen valgte at udvandre i kølvandet på krisen.

Den seneste krise så man i 1980erne, da Irland også der var ramt af en alvorlig økonomisk nedgang. Mange veluddannede unge udvandrede til fordel for en bedre tilværelse i USA.

De unge smutter

Og netop ungdommen fylder også godt i tallene nu. 30 pct. af de personer, der emigrerede i perioden fra april sidste år til april i år, er unge mellem 15 og 24 år. De fleste af dem er arbejdsløse eller har et meget lavtlønnet arbejde.

Ifølge Michael Bøss er det ikke mærkeligt, at især de unge irere vælger at flytte fra landets krise.

»Det er nemt for unge irere at udvandre, fordi de taler engelsk og også fordi, at der i de lande, de udvandrer til, findes store irske miljøer. Det er ikke en så alvorlig beslutning, man tager. De kaster sig ikke ud i noget fuldstændig ukendt,« siger han.

Det er især lande som Canada og Australien, der trækker irerne til sig. Australien står i en situation, hvor der er økonomisk vækst på grund af de asiatiske økonomiers succes, så det giver mange muligheder for Irlands ungdom. Og Canada har direkte lavet rekrutteringskontorer for at hente unge irere ind på landets arbejdsmarked.

»Canada har haft en åben indvandringspolitik i forhold til tredje verdens lande. Men der har været nogle opstramninger og ændringer, hvor landet i stedet i stigende grad er begyndt at kigge efter kvalificerede unge i Europa. Og der har Irland været et oplagt område at gå til,« forklarer Michael Bøss.

Ligesom man ser mange irere udvandre, så er der i samme periode 277.100 mennesker, der er flyttet til Irland. Det er især østeuropæere, der trækker mod det grønne landskab.

Ifølge Michael Bøss har man før set, at nogle af de irere, der udvandrer, også vender tilbage, når situationen i det irske samfund vender. Og det kan meget vel ske, fordi Irland har været gode til at få bugt med den statsgæld, der opstod i forbindelse med finanskrisen og bankkrisen.

Men faktum lige nu er, at mange irere forlader landet. Og tallene har også fået regeringen i Irland til at åbne øjnene op for problemet.

»Det her understreger behovet for stærke og øjeblikkelige regeringstiltag, for at dæmme antallet af unge, der forlader landet,« siger Marie-Claire McAleer fra det nationale ungdoms råd i Irland til Financial Times.