Hver ottende flyttefirma på vej mod konkurs

Analyse. Formanden for flyttebranchen tror på bedre resultater, når 2006-regnskaberne begynder at komme. Kun otte af 118 firmaer i analyse er i stabil vækst.

Flyttemændene slæber fortsat rundt på et tungt læs af dårlige regnskabstal. I hvert femte firma er egenkapitalen angrebet, og hvert ottende har retning direkte mod konkurs, viser en analyse af flyttebranchen foretaget af Experian for ErhvervsBladet.

I forhold til en tilsvarende analyse for et år siden er patienten dog i svag bedring, idet der er færre truede virksomheder, og en større andel af flytteforretningerne har vækst målt på de nøgletal, der indgår.

Desuden er der ifølge formanden for Dansk Møbeltransport Forening (DMF), vognmand Niels Justesen, udsigt til bedre tal, blandt andet som følge af de mange kommunesammenlægninger.

- Der er ingen tvivl om, at de rene 2006-regnskaber vil vise endnu mere bedring, end de aktuelle tal er udtryk for. Der er meget at lave i branchen, og hvis virksomhederne ikke kan tjene penge nu, er der ikke meget at gøre.

Desuden har de store flyttefirmaer allerede vist, at de kan tjene penge, siger Niels Justesen.

Store flyttedagIfølge chefanalytiker John Mikkelsen, Experian, er et af branchens problemer, at mange flytninger er hobet op omkring månedsskifter og mindre udpræget midt i en måned, og det bekræftes af formanden for de omkring 100 virksomheder i DMF.

- Vi forsøger hver dag at få folk til at rykke flyttetidspunkter, men det er svært, når folk har solgt og købt et hus, og den tredje uge i måneden kan godt være stille, siger Niels Justesen.

DMF repræsenterer ifølge formanden 85 procent af branchen, og Niels Justesen vurderer, at en gennemsnitlig omsætning på fem-seks mio. kr. er realistisk. Dermed omsætter den rene flyttebranche i omegnen af 500-600 mio. kr., hvortil kommer, at opmagasinering for særligt store flytteforretninger er et betydeligt forretningsområde.

Andre har specialiseret sig i at køre med nye møbler, kontormøbler og kunstgenstande.

Moderne materielNiels Justesen roser sine kolleger for at være blandt de førende i Europa hvad angår investeringer i nye køretøjer og materiel samt at uddanne det personale, som de enkelte firmaer nødigt giver slip på. Også i tider med mindre at lave vælger mange at fastholde staben, fordi gode flyttefolk ikke sådan lige er til at opdrive.

- Den store udfordring for branchen er at holde materiellet i gang, og det er også problematisk med personale, når flytninger er koncentreret på bestemte dage af måneden. Det er derfor, nogle vælger at bruge løsarbejdere, siger John Mikkelsen, Experian.

Han hæfter sig ved, at der er pæne vækstrater på både omsætning og indtjening i forhold til året før. Men hvad angår den økonomiske sundhedstilstand er flytteforretninger fortsat i slæbesporet i forhold til andre brancher. 27,5 procent havde underskud i seneste regnskabsår mod under 22 procent for alle brancher, og 20 procent er angrebet på egenkapitalen mod 15 procent for alle brancher.

Ikke nok til top ti-listeLigeledes er det tankevækkende, at flyttebranchen ikke kan levere en komplet top ti-liste over firmaer, der i de seneste tre regnskabsår har vækst i både nettoomsætning/bruttoavance, antal ansatte og ordinært resultat.

Kun otte af 118 analyserede firmaer lever op til disse kriterier.